Go to Top

Zimske gume bodo kmalu obvezne – bliža se 15. november!

Kmalu bomo morali na naša vozila namestiti zimske gume. Če namreč nimamo ustrezne zimske opreme, nas lahko doleti 500 evrov kazni – ali celo več. Pri izboru in menjavi vam lahko pomagajo vulkanizerji, ki pa morajo za opravljanje te dejavnosti registrirati posebno dejavnost in pridobiti obrtno dovoljenje.

Informativni izračun plače

Bi radi v prihodnjih mesecih opravljali vulkanizerske dejavnosti? V tem primeru boste morali registrirati podjetje in dejavnost vulkanizerstva. To lahko brezplačno storite v podjetju Data d. o. o. Za termin nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zimske gume od 15. novembra dalje

Ne pozabite, da boste morali kmalu zamenjati zimske gume. Med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah izven tega obdobja morajo namreč v Sloveniji motorna in priklopna vozila v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa imeti zimsko opremo. Pod ustrezno zimsko opremo se štejejo zimske gume s profilom najmanj 3mm ali letne pnevmatike s profilom 3mm skupaj z verigami. Uporaba samo letnih pnevmatik z minimalnim profilom 3 mm je dovoljena samo na priobalnem območju.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t morajo imeti zimske gume vsaj na pogonskih kolesih. Možna je tudi kombinacija letnih pnevmatih in ustreznih snežnih verig ter lopate v priboru.

Vas zanima, kakšna so pravila v sosednjih državah? O tem smo že pisali v našem ČLANKU.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Kazni za neupoštevanje pravil

Če nimate ustrezne zimske opreme, kamor se štejejo zimske gume z ustreznim profilom ali letne s profilom 3mm v kombinaciji z verigami, boste deležni globe v višini 40 evrov. Če v tem primeru onemogočate promet, bo globa visoka 500 evrov, dobili pa boste tudi pet kazenskih točk. V primerih pravnih oseb so globe višje – doletijo tako voznika kot tudi odgovorno osebo!

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Zimske gume vam bodo namestili vulkanizerji

Pri izbiri, katere zimske gume boste imeli na avtomobilih, vam lahko pomagajo vulkanizerji. Pri izboru zimske gume morate namreč upoštevati številne dejavnike in razmere, v katerih se vozite. Vulkanizerji se namreč ukvarjajo s prodajo, nameščanjem, popravilom in predelavo avtomobilskih pnevmatik in se na to področje dobro spoznajo.

Pravni nasvet

Vulkanizerji potrebujete registrirati posebno dejavnost

Avtomehaniki, ali veste, kaj potrebujete, da lahko menjavate letne in zimske gume? Če avtomehanično delavnico in podjetje že imate, potem lahko kot dodatno dejavnost doregistrirate tudi vulkanizerstvo. Če podjetja še nimate, boste najprej morali poskrbeti za odprtje le-tega. To lahko storite tudi v podjetju Data d. o. o., kjer lahko podjetje registirate povsem brezplačno. Ob registraciji podjetja boste tudi izbrali dejavnost vulkanizerstva, ki se nahaja pod šifro 45.200. Preden začnete opravljati to dejavnost. boste morali pridobiti tudi obrtno dovoljenje. Pogoj za to je ustrezna izobrazba – v tem primeru zadostuje nacionalna poklicna kvalifikacija. Pri naših podjetniških svetovalcih lahko še dodatno preverite, kaj potrebujete za opravljanje vulkanizerske dejavnosti.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja