Go to Top

Zavarovanje študentov po 26. letu

Zavarovanje študentov je obveznost, za katero študentom do 26. leta starosti ni treba skrbeti. Kaj pa se zgodi po šolskem letu, ko študent dopolni 26 let, ali po izgubi statusa študenta? Tokrat vas bomo seznanili s tem, kako se zavarovanje študentov ureja v omenjenih primerih.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Vrste zavarovanj

Poznamo tri vrste zavarovanj:

  • obvezno
  • dopolnilno
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini

Obvezno zdravstveno zavarovanje izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Dopolnilno zavarovanje na p0dlagi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju izvajajo naslednje zavarovalnice: AdriaticSlovenica d.d., Triglav, zdravstvena zavarovalnica d.d., Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica d.v.z.

Dopolnilno zavarovanje se razlikuje od dodatnega. Dodatno zavarovanje omogoča odškodnino v primeru nezgode. Dopolnilno zavarovanje pa krije stroške, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije.

Vas zanima še: Regres za upokojence 2021?

Kako je urejeno zdravstveno zavarovanje študentov?

Zavarovanje študentov je urejeno tako, da je študent obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član, če ne izpolnjuje pogojev za zavarovanje po drugi podlagi. Torej, če študent ni v delovnem razmerju, nima registriranega s.p.-ja, nima status družbenika ali statusa poslovodne osebe.

Zavarovanje študentov v obliki družinskih članov študentom prinaša kritje vseh zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Dopolnilnega zavarovanja ne potrebujejo. ZZZS pa sam pridobi podatek o statusu študenta.

Zdravstveno zavarovanje študentov v obliki družinskih članov pa lahko traja največ do konca študijskega leta, v katerem študent dopolni 26 let.

Preberite tudi o dodatku za delovno dobo!

Zavarovanje študentov po izteku statusa

Obvezno in dopolnilno zavarovanje študentov se ureja samostojno, ko posameznik izgubi status študenta ali ko se izteče študijsko leto, v katerem je dopolnil starost 26 let. Če se študent zaposli ali samozaposli, je zavarovan iz tega naslova. Če pa je brez dohodkov, si mora načeloma prispevke plačevati sam pri ZZZS.

Razmišljate, da bi odprli svoj s.p. ali d.o.o.?

Študent se lahko zavaruje kot občan

V tem primeru študent pri CSD vloži vlogo za priznanje pravice do plačila prispevka za zavarovanje kot občan. Pravica do plačila zavarovanja se prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge in se dodeli za omejeno časovno obdobje.

Pisali smo že o zvišanju minimalne urne postavke za študente, o potnih stroških za študente ter o okvirnem plačilu za različne vrste študentskega dela. Ostanite obveščeni – prijavite se na naše brezplačne e-novice.

Prijava na e-novice

Zavarovanje študentov prek vloge za socialno pomoč

Študent, ki več ne izpolnjuje pogojev za kritje zavarovanja v obliki družinskega člana in njegov dohodek ne dosega zakonsko predpisane meje, lahko na CSD naslovi Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, na kateri prosi za denarno socialno pomoč. Če je oseba do denarne socialne pomoči upravičena, se ji prizna tudi pravica do kritja stroškov osebnega in dopolnilnega zavarovanja. Tako je zavarovanje študentov ali oseb, ki izgubijo status študenta za določen čas urejeno. Ponovno vlogo pa je treba oddati v zadnjem mesecu prejema socialne pomoči in ne v mesecu po tem, če oseba hoče kontinuirano prejemati socialno pomoč in kritje stroškov zavarovanja.

Pravni nasvet

Zavarovanje študentov kot samostojnih zavezancev preko ZZZS

Če ima posameznik brez statusa študenta dohodke, ki so previsoki, da bi bil lahko zavarovan kot občan, se mora zavarovati kot samostojni zavezanec. To pomeni, da si obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredi in plačuje sam. Obvezno zavarovanje si uredi na eni izmed izpostav ZZZS, dopolnilno pa na eni izmed treh zavarovalnic, ki izvajajo dopolnilna zavarovanja.

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja