Go to Top

Zaprtje trgovin ob nedeljah z današnjim dnem preklicano

Zaprtje trgovin ob nedeljah je z današnjim dnem (začasno?) odpravljeno. Vlada je prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dnevih odpravila na tretji obravnavi predloga novele zakona o trgovini na včerajšnji seji.

Informativni izračun plače

Zaposleni v trgovinah in delodajalci, ste seznanjeni s pravicami iz delovnega razmerja? Če naletite na zagato, vam lahko na pomoč priskoči naša pravna služba. Kontaktirajte jih na data@data.si.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Med epidemijo ugotovili, da lahko brez trgovin zdržimo več dni

V izrednih razmerah med epidemijo smo ugotovili, da nam v trgovine ni treba vsak dan, ampak lahko brez njih zdržimo več dni ali celo več tednov. Zopet se je pojavilo vprašanje, ki je slovensko javnost v preteklosti že razdvajalo. Ali naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte ali ne?

Vlada je v času epidemije predpisala zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dnevih. Ob preklicu epidemije se je vlada kljub sproščanju ukrepov odločila, da trgovine do preklica še vedno ostajajo zaprte. V Levici so pripravili predlog novele zakona o trgovini, s katerim bi tudi po koncu epidemije ohranili zaprtje trgovin ob nedeljah.

Pravica do regresa in čakanje na delo

Gospodarstveniki, trgovci in trgovinska zbornica ugovarjali predlogu za zaprtje trgovin ob nedeljah

Trgovinska zbornica je protestirala že ob začetku, ob preklicu epidemije pa so se pojavljali ugovori, da se neomejeno odpirajo storitve, ki so zaradi neposrednega fizičnega stika mnogo bolj ogrožujoče kot trgovina. Opozorili so, da zaradi zaprtih prodajaln nastajajo večje vrste v prodajalnah. Ta naj bi oteževalo upoštevanje priporočil NIJZ glede števila kupcev v prodajalnah.

Izpostavljajo tudi, da je za stabilno gospodarstvo ključna potrošnja. Prav trgovinska panoga pa ima tu pomembno vlogo. Slovenskemu gospodarstvu namreč prinaša kar 34% vseh prihodkov. Poleg tega, da lahko zaprtje trgovin po njihovem mnenju privede do poglobitve krize, se bojijo tudi odpuščanj. Po mnenju Trgovinske zbornice Slovenije naj bi zaprtje trgovin ob nedeljah imelo še posebej hude posledice predvsem za mikro- in male trgovce. Zgolj v marcu in aprilu, ko so veljali strogi omejevalni ukrepi, se je na zavodu prijavilo več kot 3000 zaposlenih iz trgovine.

Izpostavljajo tudi, da bi omenjeno zaprtje trgovin prineslo slabši položaj zaposlenih, ki so običajno za delo ob nedeljah in praznikih bolje plačani.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Mnenja zaposlenih in kupcev drugačna

Kakšnega mnenja so potrošniki, ki so ključni za trgovino? Tehtnica se je pri kupcih bolj nagibala k zaprtju, čeprav so se mnenja razlikovala. Nekateri menijo, da bi morali tudi trgovci imeti pravico do preživljanja prostega časa z družino, drugi ukrepa za zaprtje trgovin niso pozdravili z nasmeškom na obrazu, češ da imajo čas nakupovati samo ob nedeljah.

Zaprtje trgovin pa podpirajo skoraj vsi zaposleni v trgovinah. Proste nedelje jim namreč omogočijo pravico do prostega časa in priložnost za regeneracijo pred novim delovnim tednom. Grožnja z upadom zaslužka na njihovo mnenje nima skoraj nobenega vpliva, kar po oceni sindikata kaže na zelo majhen nedeljski dodatek.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Po nakupih zopet tudi ob nedeljah

Z današnjim se lahko trgovci zopet sami odločijo, kako bodo obratovali ob nedeljah. Vlada je na včerajšnji seji namreč odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa trgovin in prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah.

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju napak na kupljenih izdelkih? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Jeseni bodo zopet skušali doseči zaprtje – stvar se vleče že 17 let.

Levica je napovedala, da bodo jeseni ob nadaljevanju obravnave predloga zopet skušali doseči zaprtje. Gre namreč za prvotni predlog Levice, ki mu je bila obljubljena podpora absolutne večine poslancev. Če bi vse steklo po planu, bi bile trgovine ob nedeljah zaprte že od avgusta dalje.

A to se ni zgodilo. Odločanje je bilo namreč prestavljeno na jesen. Levica je mnenja, da je vladajoča s tem samo pokazala, da je zmožna zavlačevati z voljo, ki je bila izražena na referendumu. Spomnimo, da gre sicer že za 17 let staro referendumsko odločitev, ko je 57,5 odstotka udeležencev glasovala za zaprtje trgovin ob nedeljah (razen izjem). Poleg tega so s tem, po besedah Levice na glavo postavili svoje javno izrečene besede in obljube.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja