Go to Top

Kdaj bodo trgovine lahko odprte?

Z novim letom trgovine ne bodo več odprte vse praznične dni v letu. Večina trgovin bo namreč ob glavnih praznikih zaprta, za ostale praznike pa bodo delavci dobili 250 odstotkov višjo urno postavko.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate dobro poslovno idejo ali pa zanimiv hobi? Pozanimajte se, kako lahko z njo/z njim dobro zaslužite!

Več informacij

Vas zanima, katere dejavnosti najpogosteje registrirajo slovenski podjetniki? Med njimi je seveda tudi dejavnost trgovine. Če ne veste, kako vaš hobi oziroma idejo spremeniti v dober posel, pridite na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Delodajalci in sindikati v trgovini so podpisali aneks h kolektivni pogodbi. Z njim se na novo ureja organizacija delovnega časa ter delo ob nedeljah in praznikih. Aneks bo začel veljati 1. januarja 2018.

>>> Že veste, kako so razporejeni prazniki v letu 2018?

Katere dni v letu bodo trgovine morale biti zaprte?

Delodajalci in sindikalisti s področja trgovine so v dogovoru glede ureditve delovnega časa prodajalcev določili deset praznikov, na katere delodajalec prodajalca ne sme razporediti na delo.

trgovine

Trgovine bodo zaprte 1. januarja, 8. februarja, na velikonočno nedeljo in ponedeljek, za 1. maj, na binkoštno nedeljo, 25. junija, 15. avgusta, 1. novembra in 25. decembra.

Trgovine pa bodo lahko odprte 2. januarja, 27. aprila, 2. maja, 31. oktobra in 26. decembra. Aneks določa še, da bodo delavci za delo na praznik upravičeni do dodatka v višini 250 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Posamezen delavec bo sicer lahko delal največ dve nedelji v mesecu in največ 15 nedelj v letu. Za to delo bo dobil dodatek v višini 100 odstotkov osnovne urne postavke. A ne manj kot 5,40 evra bruto na uro.

“To ne pomeni, da bodo trgovine odprte le 15 nedelj v letu,” je za STA dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Trgovci bodo lahko imeli odprto vse nedelje v letu, bodo pa morali imeti dovolj delavcev, da bodo spoštovali omejitve.

>>> Dodatka za nedeljsko delo in delo na praznike se izključujeta

>>> Koriščenje dopusta: Koliko dni se lahko prenese v naslednje leto?

Kakšne so izjeme?

Posebne izjeme od omejitev nedeljskega dela so dogovorjene za nosilca dejavnosti in njegove družinske člane (družinska podjetja). Ter za delodajalce, ki opravljajo dejavnosti posebnega pomena, bencinske servise, lekarne in za dejavnosti, ki so povezane z osnovno trgovinsko dejavnostjo (pekarna, slaščičarna, transport, skladiščenje), so predstavniki delodajalcev in sindikatov zapisali v skupni izjavi za javnost.

Ob nedeljah pa ne bodo smeli delati zaposleni, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnice in doječe matere. To velja tudi za starše samohranilce s hudo bolnimi otroki oziroma za tiste, ki živijo sami z otrokom in skrbijo za njegovo vzgojo in varstvo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja