Go to Top

Zamrznitev dejavnosti? Ne, to ni mogoče!

Zamrznitev dejavnosti – nekdaj aktualna, zdaj nemogoča že vrsto let!

Zamrznitev dejavnosti poslovnega subjekta ni mogoča. Dokler je nek poslovni subjekt vpisan v poslovni register, bo še vedno plačeval fiksne stroške, četudi tisti mesec (ali več) na njegovem računu ne bo priliva. Zamrznitev s. p. oziroma d. o. o. ni mogoča, možna sta le izbris in morebitni ponovni vpis oziroma registracija podjetja.

Informativni izračun plače

Fiksni stroški ostajajo

zamrznitev dejavnostiVeliko podjetnikov sprašuje o tem, če je možno zamrzniti podjetje in ga čez nekaj časa spet odpreti. Razlogi za to so različni, največkrat pa podjetniki o tem razmišljajo, ker opravljajo sezonsko dejavnost ali pa se v nekem trenutku zaradi prevelikih stroškov odločijo prenehati opravljati dejavnost.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vendar, četudi prilivov v nekem obdobju v vašem podjetju ne bo, boste kljub temu imeli fiksne stroške, ki jih boste morali plačevati. Če tega ne želite, je v tem primeru opcija, ki vam ostane, izbris s. p. Zaprtje s. p. vam omogoča katerikoli VEM točka v Sloveniji. Postopek je – tako kot registracija podjetja –  kratek in brezplačen.

Pojma, kot je “zamrznitev s. p.” tako zakonodaja kot Ajpes ne poznata. Tako imenovana zamrznitev v nobenem primeru ni mogoča. Dokler je poslovni subjekt vpisan v poslovni register, bo torej morala plačevati fiksne mesečne stroške, kot so prispevki, strošek računovodstva, stroški vodenja računa, oddaja bilanc, morebitne akontacije in plače zaposlenih.

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

»Mirovanje« podjetja bi sicer pomenilo le ne-opravljanje dejavnosti, a tudi v tem primeru bi podjetje še vedno moralo plačevati stroške poslovanja. Več si lahko preberete v Mirovanje podjetja: ali je mogoče?

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

pravno svetovanje

Informativni izračun za normirance

Ponovno odprtje kadarkoli, če imate poravnane davčne obveznosti

Kadarkoli se podjetnik, ki je zaprl s. p., lahko odloči, da bo ponovno registriral novo podjetje. Pogoj za ponovno ustanovitev s. p. je, da ima podjetnik poravnane davčne obveznosti. Spomnimo, če se vam je prvi poizkus samozaposlitve ponesrečil in ste kot samostojni podjetnik svojo dejavnost zaprli, se lahko kljub temu kadarkoli odločite za ponovno odprtje s. p. in ponovni vpis v poslovni register. Pri tem sicer izgubite ugodnost, ki vam pripada le ob prvem vpisu v poslovni register – plačevanje 50 oziroma 30 odstotkov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz državnega proračuna.

Želite registrirati s.p.?

Če se odločite za prehod iz popoldanskega s. p. v rednega, pa vam za preostanek dobe (tj. do dveh let od prvega odprtja) vseeno pripada že omenjena delna oprostitev prispevkov za s. p. Več: Ponovno odprtje s. p.: ponovno, a brez ugodnosti in Če v roku dveh let prehajate med oblikami samozaposlitve, vam olajšava plačevanja prispevkov vseeno pripada!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja