Go to Top

Vseslovenska vozovnica – komu se bo znižalo nadomestilo za prevoz?

Vseslovenska vozovnica je stopila v veljavo z začetkom junija. Z njo za 70 € dobite neomejen dostop do vseh oblik javnega prevoza v Sloveniji. Kaj pa to pomeni za nadomestila za prevoz? Cena javnega prevoza se je občutno zmanjšala, ali se bo z njo tudi nadomestilo? Glede pravnih dilem se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Pokličite jih na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si.

Naredite izračun plače z novim povračilom stroškov

Uporaba vseslovenske vozovnice v praksi

Marsikomu se zdi, da bo cenovno dostopna vseslovenska vozovnica rešila marsikatero težavo. Že res, da je cenejša, vendar se splača tudi časovno? Ne nujno. Predvsem je to težava posameznikov, ki živijo na podeželju. Takih, ki že do avtobusne ali železniške postaje potrebujejo prevoz. Enako velja za druge lokacije, oddaljene od kraja dela. Če se denimo iz Kopra vozite v Ljubljano, vam bo vožnja z avtomobilom vzela približno eno uro. Pot z avtobusom traja med uro in 15 minut in dvema urama in 20, z vlakom pa 2 uri in pol. Tako se morajo zaposleni od doma odpraviti več kot uro prej, če želijo na delo prispeti pravočasno.

Kako pa je z dnevnicami v 2023?

Poleg tega je velik problem na slovenskih avtobusih in vlakih velika gneča. Že pred junijem, ko je luč sveta ugledala vseslovenska vozovnica, so bili avtobusi in vlaki natrpani predvsem ob vikendih, ko so vozovnice cenejše za 75 %. Z novo vozovnico in morebitnim znižanjem povračila potnih stroškov se bo za javni prevoz odločalo vse več zaposlenih, kar bo še povečalo število ljudi na javnih prevoznih sredstvih.

Ustanovite podjetje – hitro in enostavno na DATA točki!

Pravni nasvet»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj vseslovenska vozovnica pomeni za potne stroške?

Cena javnega prevoza se je občutno znižala za posameznike, ki živijo dlje stran od službe. Vseslovenska vozovnica, ki stane 70 €, je bistveno cenejša od prejšnjih mesečnih vozovnic, ki so znašale tudi čez 300 € (Koper – Ljubljana – Koper). Kaj to pomeni za povračilo potnih stroškov? Kdo bo prikrajšan?

Vse o normiranem s.p. na enem mestu!

Največje spremembe bodo doletele posameznike, ki za prevoz na delo prejemajo povračilo v višini vozovnice za javni prevoz. Ta znesek se bo torej občutno znižal za posameznike, ki so do sedaj imeli najdražje vozovnice. V primeru delavca, ki se je vozil iz Kopra v Ljubljano, to pomeni 230 € nižje povračilo. Vseslovenska vozovnica pa ne bo imela vpliva na potne stroške zaposlenih, katerih nadrejeni jim plačujejo povračilo glede na število prevoženih kilometrov.

Ste delodajalec, ki je svojim zaposlenim dolžan izplačevati povračilo potnih stroškov? Vas zanima zakonodaja glede ostalih povračil stroškov? Naročite se na pravno svetovanje, kjer vam bodo pomagali naši strokovnjaki. Dosegljivi smo na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja