Go to Top

Vrednotenje izobraževanja v Sloveniji – v katerih primerih je potrebno?

Vrednotenje izobraževanja v Republiki Sloveniji je načeloma bolj poznano pod izrazom »nostrifikacija« izobraževanja. To je postopek, v katerem se o opravljenem izobraževanju izda mnenje o različnih elementih vrednotenega izobraževanja. Za kaj se uporablja in kdaj je potrebno?

Informativni izračun plače

Vrednotenje izobraževanja v Republiki Sloveniji – kdaj je potrebno?

Načeloma je vrednotenje izobraževanja potrebno, če je bilo izobraževanje pridobljeno v tujini. Vrednotenje izobraževanja se opravi pri ENIC-NARIC centru, ki deluje v okviru Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Velikokrat je potrebno za vpis v nadaljnje študijske programe v Sloveniji, še pogosteje pa se uporablja pri zaposlovanju tujcev v Sloveniji.

Ustanovite d.o.o. pri nas na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Tujec mora namreč za določene poklice svoje v tujini pridobljeno izobraževanje ovrednotiti. ENIC-NARIC center namreč poda svoje mnenje o izobraževanju, kar omogoča lažje zaposlovanje in opravljanje poklica v Sloveniji. Vrednotenje izobraževanja se velikokrat zahteva pri opravljanju reguliranih poklicev in dejavnosti. Še pogosteje pa se uporablja pri pridobivanju modre karte EUdovoljenja za delo in bivanje za visokokvalificirane poklice. Mimogrede, v našem podjetju deluje tudi oddelek, ki nudi storitve za tujce. Poleg tega, da pomagamo pri ustanovitvi podjetij za tujce, nudimo tudi pomoč pri pridobivanju dovoljenj za bivanje in delo. Če bi potrebovali naše storitve, nas lahko kontaktirajte na 01/600-1530 ali data@data.si.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Vrednotenje izobraževanja v Republiki Sloveniji – kako izgleda postopek?

Kot že rečeno, postopek vrednotenja izobraževanja opravlja ENIC-NARIC center v Sloveniji. Nosilec izobraževanja ali njegov pooblaščenec mora vložiti vlogo za vrednotenje izobraževanja, v katero navede podrobnosti samega izobraževalnega programa. Vlogi priloži svojo diplomo, neoverjeno kopijo te listine, sodno overjen prevod listine, neoverjeno kopijo dokazila o vsebini in trajanju izobraževanja, kronološki opis celotnega izobraževanja ter priloži tudi potrdilo o plačani taksi, ki znaša 50 evrov. Celotno dokumentacijo nosilec izobraževanja ali njegov pooblaščenec odda osebno na sedežu ENIC-NARIC centra ali pa jo priporočeno pošlje po pošti.

Preberite še – EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

Vrednotenje izobraževanja načeloma poteka 2 meseca od oddaje popolne vloge. V primeru dopolnitev pa se lahko čas za izdajo potrdila o vrednotenju izobraževanja tudi podaljša. Po opravljenem vrednotenju izobraževanja tujec dobi potrdilo o vrednotenju, ki ga lahko uporabi za namene zaposlovanja oziroma vpisa v slovenske študijske programe.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja