Go to Top

Vpogled v osebni dokument za preverjanje PCT dopusten?

Vpogled v osebni dokument za preverjanje PCT določa vladni odlok

Vpogled v osebni dokument za preverjanje PCT je eden izmed ukrepov, ki je začel veljati z začetkom prejšnjega tedna. Pa je ta dopusten? V našem podjetju med drugim nudimo plačljiva pravna svetovanja. Če imate kakšno pravno dilemo, lahko pokličite na 01/600-1530 ali nam pišete na elektronski naslov data@data.si.

Informativni izračun plače

Vpogled v osebni dokument za preverjanje PCT velja od 8. novembra 2021

Pereča tema, ki zadnje dneve buri slovensko javnost, je vpogled osebnega dokumenta za preverjanje pogoja PCT. Tega določa zadnji vladni Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Ustanovite podjetje!

Vpogled v osebni dokument – o ustreznosti odloka bo presojalo ustavno sodišče

Nov odlok glede osebnih podatkov bistveno ne spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev. O ustreznosti odloka (oz. o neobstoječem zakonu) glede preverjanje pogoja PCT bo presojalo ustavno sodišče, saj je bila vložena zahteva za presojo ustavnosti. Dokler sodišče ne bo odločilo, odlok velja.

 PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

pravno svetovanje

Želite registrirati s.p.?

Vpogled v osebni dokument – zakon o varstvu osebnih podatkov

Vpogled v osebni dokument preverjanja točnosti podatkov dopuščata 18. in 82. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov. 18. člen določa, da upravljavec osebnih podatkov lahko pred vnosom v zbirko osebni podatkov preveri točnost osebnih podatkov z vpogledom v osebni dokument ali drugo ustrezno javno listino posameznika, na katerega se nanašajo.

Informativni izračun za normirance

82. člen tega zakona pa pravi, da oseba javnega ali zasebnega sektorja lahko za namene varovanja premoženja, življenja ali telesa posameznikov ter reda v njenih prostorih od posameznika, ki namerava vstopiti ali izstopiti iz tega prostora, zahteva, da navede vse ali nekatere osebne podatke ter razlog vstopa ali izstopa. Po potrebi lahko osebne podatke preveri tudi z vpogledom v osebni dokument posameznika.

Razmišljate o ustanovitvi d.o.o.? Storite to pri nas!

Vpogled v osebni dokument – kaj to pomeni v praksi?

Delodajalec oz. ponudnik storitve lahko v dokazila glede izpolnjevanja pogoja PCT (in v povezavi s tem tudi v osebni dokument) vpogleda. Pomembno pa je to, da jih ne sme hraniti. Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki ne sme kopirati, preslikati, fotografirati ali kako drugače reproducirati vsebine. Zakon dopušča tudi vpogled v osebni dokument v zvezi z vodenjem evidence vstopov in izstopov, ki jo lahko vodi katerakoli oseba javnega ali zasebnega sektorja. Ta evidenca pa sicer ne predvideva vodenja evidence posebnih vrst osebnih podatkov, kot je na primer podatek o izpolnjevanju pogoja PCT.

Pri nas imamo tudi kakovosten računovodski servis!

Ukrepi v veljavi od prejšnjega tedna

O ukrepih, ki veljajo od prejšnjega tedna smo pisali v tem prispevku.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja