Go to Top

Delodajalec in obračun dohodkov

Delodajalec mora na podlagi Zakona o davčnem postopku  (ZDavP-2) do 31. januarja izročiti povzetek obračuna dohodkov za obdobje od 1.janurja 2020 do 31. decembra 2020! Delodajalec mora te podatke posredovati tudi FURS-u.

Informativni izračun dohodnine

Bi radi preverili ali boste za leto 2020 doplačali dohodnino ali pa jo dobili od FURS-a vrnjeno?

Pri DATA d.o.o. smo za Vas pripravili informativni BREZPLAČNI kalkulator za izračun dohodnine za leto 2020. Ko Vam delodajalec preda povzetek obračuna dohodkov za leto 2020 lahko preverite kakšen je Vaš izračun!

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

Delodajalec Vam izda povzetek obračuna dohodkov, FURS pa informativni izračun…

Povzetek obračuna dohodkov Vam izda delodajalec. Zavezanec pa bo informativni izračun dohodnine prejel na dom tudi od FURS-a v enem izmed dveh svežnjev. Prvi sveženj bo predvidoma odposlan do konca marca, drugi pa najverjetneje do konca maja. V zadnjem svežnju so večinoma zavezanci, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, imeli katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti itd..

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Delodajalec mora hkrati te podatke posredovati tudi davčnemu organu!

Do 31. januarja Vam mora delodajalec  na podlagi 337. člena Zakona o davčnem postopku  (ZDavP-2)  predati podatke povzetka obračuna dohodkov. Delodajalec je po istem zakonu dolžan predati te podatke  tudi davčnemu organu.

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

 

Ne le delodajalec, tudi Vi morate FURS-u posredovati določene podatke za dohodnino…

Ni le delodajalec tisti, ki mora posredovati podatke FURS-u. Tudi zavezanec za dohodnino mora do 5. februarja posredovati FURS-u posredovati podatke. Tu gre predvsem za podatke glede uveljavljanja vzdrževanih družinskih članov in dejanskih stroškov pri dohodkih iz drugega pogodbenega razmerja.

Pravni nasvet

Če informativnega izračuna dohodnine ne dobite od davčnega organa…

V kolikor informativnega izračuna kot zavezanec ne boste prejeli do 15. junija, se boste morali obrniti na svoj pristojni finančni urad in preveriti ali  Vam je bil informativni izračun dohodnine izdan. Informativni izračun je posredovan z navadno pošiljko in tako FURS dopušča tudi možnost, da ta ne pride v naslovnikove roke.  Pri pristojnem finančnem uradu lahko zavezanec pridobi tudi brezplačno kopijo tega izračuna.

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V kolikor pa se ob preveritvi ugotovi, da zavezancu informativni izračun ni bil izdan, mora sam do 31. julija vložiti napoved za odmero dohodnine.

Več rokov povezanih z dohodnino smo navedli tukaj.
Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja