Go to Top

Roki za dohodnino 2020 v letu 2021 za fizične osebe

Roki za dohodnino 2020, ki jih v letu 2021 ne smete zamuditi!

Roki za dohodnino 2020 se z bliskovitim zaključkom “Corona leta” nevzdržno približujejo!  Od 01.01.2021 se začnejo vrstiti roki za oddajo napovedi, obračunov in poročil fizičnih oseb za preteklo leto. Prejete dohodke morajo napovedati vse fizične osebe same, v kolikor ne prejemajo samo plače ali pokojnine.

Informativni izračun plače

Roki za dohodnino so lahko le vrh ledene gore – pozanimajte se pri našem oddelku za davčno svetovanje!

Roki za dohodnino  in davčne obveznosti za fizične osebe so lahko izredno kompleksni. Takšne situacije Vas lahko prekomerno obremenjujejo in privedejo do nezaželenih obveznosti do FURS-a. V izogib temu se lahko poslužite davčnega svetovanja našega davčnega strokovnjaka!

Informativni izračun dohodnine

Roki za dohodnino: kateri so?

31. december 2020

Izteče se rok za oddajo zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije.

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Informativni izračun plače

Roki za dohodnino v letu 2021

15. januar 2021

Zavezanci morajo v skladu z roki za dohodnino oddati zahtevek za zmanjšanje davčne osnove od dohodka za oddajanje v najem zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov. Najemodajalci lahko namesto normiranih stroškov v višini 15 odstotkov namreč uveljavljate dejanske stroške vzdrževanja premoženja.

Roki za dohodnino v mesecu februarju: kateri so?

5. februar 2021

Rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Sem sodijo otroci, zakonci ali zunajzakonski partner, razvezani zakonec zavezanca, starši oziroma posvojitelji zavezanca in drugi člani kmečkega gospodinjstva. Za 2020 znaša olajšava za prvega vzdrževanega otroka 2.436,92 evra.

Ta dan je tudi rok za oddajo zahtevka za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja zaradi dejanskih stroškov. Gre za zmanjšanje davčne osnove pri delu preko pogodb avtorskega in civilnega prava za stroške prevoza na delo in iz dela, službenih poti in nočitev.

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

 

28. februar 2021

Izteče se rok za napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.

Izteče se rok za napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah.

Prav tako se na ta dan izteče rok za napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev, deležev in kuponov. Prav tako se na ta dan izteče rok za napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov. Fizične osebe, ki so prejele dividende od družb izven Slovenije, morajo oddati do tega roka oddati napoved dohodnine od dividend.

Roki za dohodnino tudi marca!

31. marec 2021

Izteče se rok za oddajo Davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Tako imenovan davčni obračun samostojnih podjetnikov se odda za preteklo leto. Obveznost oddaje imajo tako normirani SP-ji kot ostali, ki vodijo poslovne knjiga skladno s SRS.

Pravni nasvet

Roki za dohodnino v mesecu juniju: kateri so?

15. junij 2021

To je datum, do katerega morajo vse fizične osebe, davčni rezidenti Slovenije, ki so v letu 2020 prejele kakršenkoli dohodek prejeti informativni izračun dohodnine. Prejele ga bodo ne glede na to, ali bodo morale plačati dohodnino ali ne (tudi študentje, kmetje, itn.) oziroma ne glede na znesek dohodka.

31. julij 2021

Če zavezanec ne dobi informativnega izračuna dohodnine, je dolžan sam oddati napoved za odmero dohodnine. Zavezanci morajo sami oddati napoved za odmero dohodnine, če izračuna niso prejeli na dom do 15. junija.

Ta dan se izteče tudi rok za oddajo napovedi za dohodke (plača, pokojnina, drugi dohodki) iz tujine, če jih niste napovedali med letom!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja