Go to Top

Dohodki iz tujine: Jih med letom niste napovedali?

V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vključujejo tudi dohodki iz tujine. Če ste jih napovedali že med letom, so ti dohodki vključeni v informativni izračun dohodnine. Če pa zavezanci dohodkov, prejetih v tujini, niste napovedali že v letu 2016, ste to dolžni storiti najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kakšne obveznosti ima normiranec?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Kako bodo obdavčeni prejeti dohodki iz tujine, pojasnjujemo tudi v prispevku Delo v tujini pri tujem delodajalcu. Imate glede obdavčitve dohodkov za delo v tujini dodatna vprašanja? Nudimo vam davčno svetovanje. Veliko informacij o davčnih obveznostih pa dobite tudi na izobraževanju Abeceda poslovanja.

Dohodki iz tujine: Kako jih napovedati?

Če niste oddali medletne napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodkov iz tujine, morate oddati izpolnjen obrazec letne napovedi za odmero dohodnine. In sicer najkasneje do 31. julija 2017 (tekočega leta). Dohodki iz tujine, ki ste jih prejeli, se nahajajo v rubriki 1100 – Dohodek iz delovnega razmerja, kot tudi pod rubriko Dodatni podatki o dohodkih, prejetih iz tujine. Tam jih torej navedete.

Odbitek tujega davka se prizna pri izračunu ali poračunu dohodnine na letni ravni le, če zavezanec uveljavlja odbitek tujega davka v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (ne glede na predhodno uveljavljanje tujega davka pri odmeri akontacije dohodnine) oziroma v napovedi za odmero dohodnine, so pojasnili na Finančni upravi RS (FURS).

Obrazcu morate priložiti tudi ustrezna dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini. In sicer znesek davka, plačanega v tujini, osnovo za plačilo davka ter dejstvo, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan.

Prijava na izobraževanje

Kako so obdavčeni prejeti dohodki iz tujine, vam lahko temeljito pojasnijo tudi Datini davčni svetovalci. Preverite ponudbo našega davčnega svetovanja in si rezervirajte termin.

Dohodki iz tujine: Kaj lahko uveljavljate v ugovoru oziroma letni napovedi?

V ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v letni napovedi za odmero dohodnine lahko uveljavljajte:

dohodki iz tujine

  • odbitek tujega davka;
  • oprostitev, če je z mednarodno pogodbo določena oprostitev;
  • obvezne prispevke za socialno varnost, ki jih je potrebno plačevati na podlagi posebnih predpisov;
  • davčne olajšave;
  • stroške prehrane in prevoza v zvezi z delom v tujini.

Na FURS opozarjajo, da mora zavezanec stroške prehrane in prevoza v zvezi z delom v tujini uveljavljati na zakonsko predpisan način, sicer izgubi pravico. Vlogo mora vložiti najkasneje v roku za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine. Oziroma v roku za vložitev napovedi za odmero dohodnine, če mu informativni izračun ni bil izdan, to je do 31. julija 2017.

Dohodki iz tujine in njihova obdavčitev so podrobneje predstavljeni na spletni strani Finančne uprave RS.

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (2)

  • Jozi Zagar 1. Junija 2017 - 23:17 Odgovori

    Kdo bi mi lahko izpolnil davcno napoved, ker avstrijske placilne liste ne razumem!

    • Dominika Ahačič 2. Junija 2017 - 10:06 Odgovori

      Spoštovani,

      davčno napoved vam lahko izpolnimo na Dati. Storitev pa je plačljiva. Za pripravo ponudbe in vse dodatne informacije se obrnite na g. Jureta Filipa – jure.filip@data.si.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja