Go to Top

Vožnja brez e-vinjete vas lahko drago stane!

Vožnja brez e-vinjete po avtocestah oz. hitrih cestah

Vožnja brez e-vinjete po avtocestah oz. hitrih cestah vas lahko drago stane. Kolikšne so globe? Je vožnja brez e-vinjete pogosta? Koliko kršitev so ugotovili cestninski nadzorniki?

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra in enostavna! Pokličite 01/600-1530!

E-vinjete v prodaji od decembra lani

E-vinjete so se začele prodajati z lanskim decembrom, s 1.2.2022 pa je vožnja brez e-vinjete prekršek. S tem datumom so namreč elektronske vinjete dokončno nadomestile vinjete v obliki nalepk. Največji spremembi sta (bili) ti, da veljavnost vinjet ni več vezana na koledarsko leto, ampak na izbrani datum, ki ga voznik določi ob nakupu ter to, da je vinjeta vezana na registrsko številko vozila.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplačuje?

Vožnja brez e-vinjete – koliko je takšnih kršitev?

Vožnja brez e-vinjete je v praksi dejansko pogostejša kot bi kdo mislil na prvo žogo. Cestninski nadzorniki Darsa nadzirajo uporabo e-vinjet že od začetka leta. Vožnja brez e-vinjete oz. prekrški so bili do 24. julija ugotovljeni že 23.110-krat – posledica so seveda izdani plačilni nalogi.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Vožnja brez e-vinjete v večini praksa tujih voznikov

Večina plačilnih nalogov zaradi neuporabe e-vinjet je bilo izdanih tujim voznikom (nekaj več kot 70 odstotkov). Skoraj 30 odstotkov kršiteljev pa je bilo domačih voznikov.

Preberite še – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Vožnja brez e-vinjete – kakšne so torej globe?

Zakon o cestninjenju v 50.a členu določa, da se vožnja brez e-vinjete kaznuje z globo 300 evrov. Na Darsu ob tem opozarjajo, da prav vsak nov vstop na avtocesto oz. hitro cesto predstavlja nov prekršek. Najvišja globa v sistemu e-vinjete za prekrške trenutno znaša 4000 evrov. Kršitelj lahko sicer ob pravočasnem plačilu izkoristi plačilo polovične predpisane globe, kar pomeni 2000 evrov. Letna e-vinjeta za enosledna motorna vozila sicer stane 55 evrov, za bivalna in dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 m pa 110 evrov.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja