Go to Top

E-vinjete od danes v prodaji! Kako bodo delovale?

E-vinjete – kako bodo do njih prišla podjetja?

E-vinjete so od danes v prodaji. Za lastnike vozil bo edina sprememba ta, da ne bo potrebno vsako leto z vetrobranskega stekla praskati vinjete. E-vinjete oz. elektronske vinjete bodo vezane na registrsko tablico.

Informativni izračun plače

E-vinjete – kako bo deloval nov sistem?

Sistem cestninjenja osebnih vozil bo deloval tako, da bodo kamere snemale registrske tablice. Darsovi nadzorni mehanizmi bodo preverjali, kdo je vinjeto plačal in kdo ne. Če je vinjeta plačana, se bodo podatki takoj izbrisali, če pa ne, pa bodo izbrisani ob koncu postopka. Mimogrede, v našem podjetju DATA se že več kot 30 let ukvarjamo s pomočjo bodočim podjetnikom pri ustanovitvi podjetij. Želite tudi vi usvtanoviti podjetje? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualno svetovanje!

Ustanovitev podjetja

E-vinjete – veljale bodo leto od nakupa

Nakup e-vinjet je možen prek aplikacije, spleta in seveda na bencinskih servisih. Dars je sredi novembra vzpostavil novo spletno stran z vsemi informacijami. Od danes je možno e-vinjete kupiti tudi v spletni trgovini. A trenutno ste lahko še brez skrbi – trenutna letna vinjeta (nalepka) ima veljavnost do vključno 31. januarja 2022. Bodo pa e-vinjete veljale eno leto od nakupa. Se pravi letna vinjeta z izbranim datumom 6 marec 2022 bo veljala vključno 6. marca 2023.

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

podjetniško svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

E-vinjete – cestninski nadzor ne bo več na terenu

Nadzor pri e-vinjetah ne bo več na terenu. Kršitelji (domači vozniki) bodo prejeli plačilne naloge po pošti, saj imajo na Darsu dostop do vseh potrebnih podatkov. Z Darsa so še pojasnili, da bodo pa tuje voznike (ki predstavljajo 95 odstotkov kršiteljev) poskušali čim bolj sankcionirati na nadzornih točkah, počivališčih in mejnih prehodih. Nadzor nad e-vinjetami ne bo samodejen. Tehnologija bo namreč v pomoč pri detektiranju. Postopek pa mogla od dogodka do kaznovanja izvesti pooblaščena oseba, vse pa bo moralo biti skladno z zakonodajo.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

E-vinjete – kako bodo podjetja lahko naročila e-vinjeto?

E-vinjete boste lahko kupili tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta ter nakazila kupnine na TRR Darsa. Če se boste odločil za tak način nakupa, bo potrebno vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Tak način je še posebej primeren za podjetja oz. pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. V teh primerih je pomembno, da se ponudba za e-vinjete izdela in plača pravočasno. Več informacij lahko dobite v Klicnem centru za cestninjenje na telefonski številki 01 518 83 50.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja