Go to Top

Elektronska vinjeta dokončno nadomešča vinjeto v obliki nalepk!

Elektronska vinjeta – potrebujete jo od danes!

Elektronska vinjeta z današnjim dnem (1.2.2022) po 13 letih zamenjuje vinjeto v obliki nalepke na vetrobranskih steklih. V zadnjih dveh mesecih je bilo prodanih skoraj pol milijona e-vinjet. Če je še niste kupili, jo morate nujno, preden se zapeljete na avtocesto oz. hitro cesto. V primeru, da razmišljate o odprtju podjetja, pa lahko to storite pri nas – na naši Data točki! Za dodatne informacije smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na e-mailu data@data.si.

Informativni izračun plače

Elektronska vinjeta v prodaji od decembra

Nakup t.i. elektronskih vinjet je možen že od 1. decembra 2021. Opravi se ga lahko na bencinskih servisih, preko aplikacije in tudi na spletni strani Darsa. Že od sredine novembra 2021 je namreč vzpostavljena spletna stran z vsemi informacijami o novem sistemu vinjet (elektronska vinjeta). Veljavnost starih letnih vinjet (v obliki nalepke) je potekla včeraj (31.1.2022). Elektronska vinjeta pa bo veljala leto dni od nakupa oz. od določitve izbranega datuma. To pomeni, da bo elektronska vinjeta z izbranim datumom 22. marec 2022 veljala do vključno 22. marca 2023. Vse vrste vinjet lahko kupite 30 dni pred začetkom veljavnosti. Če elektronska vinjeta za vaše vozilo še ni bila kupljena, brez veljavne vinjete ne smete zapeljati na cestninsko cesto. Cene vinjet ostajajo enake. Elektronska vinjeta prav tako enako kot sedaj omogoča uporabo avtocest ter hitrih cest v določenem časovnem obdobju. Za osebna in kombinirana vozila lahko kupite letno, mesečno ali tedensko vinjeto, za motorna kolesa pa letno, polletno ali tedensko.

Registrirajte s.p. pri nas!

podjetniško svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Ob nakupu potrebujete številko registrske tablice

Ena izmed sprememb glede na »stare vinjete« je ta, da preden se bo elektronska vinjeta znašla v vaši »košarici«, potrebujete registrsko številko vozila. Prav tako morate poznati cestninski razred, v katerega se (vaše) vozilo uvršča. Te podatke morate vedeti tudi v primeru, če je elektronska vinjeta darilo za vaše sorodnike, prijatelje ipd. Če se registrska oznaka v sistemu za elektronske vinjete ne ujema z registrsko številko vozila, ki uporablja avtocesto oz. hitro cesto, se šteje kot da cestnina ni plačana in vas lahko doleti kazen oz. globa. Vozniki sami odgovarjajo za pravilnost vnosa registrske oznake ter izbire cestninskega razreda.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Kako deluje nov sistem?

Sistem cestninjenja osebnih vozil deluje tako, da nadzorne kamere snemajo registrske tablice. Nadzorni mehanizmi Darsa preverjajo, če je vinjeta plačana ali ne. V kolikor je vinjeta plačana, se podatki izbrišejo. Če vinjeta ni plačana, pa se bodo podatki izbrisali ob koncu prekrškovnega postopka. Mimogrede, preverite tudi, ali ste med tistimi, ki morajo letos zamenjati vozniško dovoljenje!

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Kakšne so kazni, če vinjete nimate?

Če uporabljate cestninsko cesto brez veljavne elektronske vinjete vas lahko doleti kazen od 300 do 500 evrov. Tako je določeno v Zakonu o cestninjenju. S 300 evri kazni se kaznuje posameznik, ki uporablja cestninsko cesto brez veljavne elektronske vinjete za določen cestninski razred. Z globo 500 evrov pa se kaznuje cestninski zavezanec, ki neupravičeno prenese registrsko tablico vozila, na katero je vezana veljavna elektronska vinjeta, na drugo vozilo. Kazen 500 evrov dobite tudi, če registrsko tablico prenesete na vozilo, ki ni uvrščeno v isti cestninski razred kot vozilo, s katerega je bila prenesena registrska tablica.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja