Go to Top

Vizum vodi tujce v našo deželo

Vizum za tujce, ki vstopajo v Slovenijo, nudi različne možnosti gibanja po Sloveniji

Vizum ali dovoljenje za prebivanje je veljavna listina, ki omogoča vstop in prebivanje tujca v določeni državi. Tujec, ki želi vstopiti v državo, mora tako poleg veljavne potne listine imeti tudi vizum, ki ga izda  pristojni organ Republike Slovenije ali pristojni organ države pogodbenice Konvencije o izvajanju schengenskega sporazuma.

Informativni izračun plače

Podatke o tem, ali mora tujec za potovanje v Slovenijo pridobiti vizum, se lahko preveri na spletni strani Predstavništva po svetu. Ta prinaša tudi informacije, kje je mogoče urediti vizum za bivanje v naši deželi. O seznamu držav, katerih državljani potrebujejo vizum, odloča pravni red Evropske unije.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Tujci, ki v Slovenijo pridejo s trebuhom za kruhom, morajo imeti tudi dovoljenje za delo in bivanje. Delo tujca v slovenskem podjetju pa prinaša obveznosti tudi za delodajalca, ki mora izpolnjevati pogoj aktivnega poslovanja. Tujcu pa mora tudi urediti obvezno zdravstveno zavarovanje.

USTANOVITEV S.P. ZA TUJCE

Vrste vizumov za tujce, ki vstopajo v Slovenijo

Tuji državljani lahko v Sloveniji pridobijo tri vrste vizumov: letališki, enotni schengenski in vizum za dolgoročno bivanje. Letališki ne omogoča vstopa na slovensko ozemlje, medtem ko lahko tujec s schengenskim vizumom lahko potuje po vseh državah Evropske unije, glavni cilj pa mora biti Slovenija. Za tujce, ki delajo v Sloveniji, je gotovo najbolj zaželen vizum za dolgoročno bivanje, s katerim lahko našo domovino spoznavajo leto dni.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dolgoročno lahko pri nas bivajo tudi športniki, kulturniki in učitelji

Vizum lahko tuji državljani prejmejo za začasno bivanje v Sloveniji. Začasno pomeni 90 dni v katerem koli 180 dnevnem obdobju. Ta je med drugim namenjen združitvi družin, saj ga lahko prejmejo družinski člani državljana Evropske unije. Če ima Slovenija interes, pa ga lahko dodeli tudi kulturnim in športnim delavcem, verskim uslužbencem in humanitarnim delavcem, visokošolskim učiteljem ter imetnikom diplomatskega ali službenega potnega lista. Prav tako lahko v Sloveniji leto dni uživajo obiskovalci tečajev in tuji poročevalci.

Ustanovitev podjetja za tujce iz tretjih držav

davčno svetovanje

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Ne pozabite podaljšati vizuma

Zadnji dan za podaljšanje vizuma je dan pred iztekom veljavnega dovoljenja. Tujec mora za podaljšanje ustreznih dovoljenj, ki jih potrebuje za bivanje v Sloveniji, oddati vlogo na upravno enoto.

Želite registrirati s. p.?

Posebne okoliščine, ki izsilijo podaljšanje vizuma za bivanje

Po 90 dneh se lahko dovoljenje za bivanje podaljša tudi tistim, ki ne izpolnjujejo teh pogojev, a so jih okoliščine prisilile, da ostanejo v Sloveniji dlje časa.

Tega vizuma se tujci ne razveselijo, saj ga prejmejo zaradi nujnega zdravljenja v bolnišnici, smrti ali bolezni sorodnika v Sloveniji, naravne nesreče ali nujnega podaljšanja poslovnega obiska, s čimer se prepreči gospodarska ali okoljska škoda. Slovenija vizum podaljša tudi, če je tujec v postopku pred državnim organom Republike Slovenije.

Želim se prijaviti na e-novice

Vsem tujcem, ki si izberete Slovenijo za dolgotrajno bivanje, želimo, da izkoristite vse, kar ponuja. Morda se celo odločite, da uresničite svojo poslovno idejo in pri nas začnete podjetniško pot. Preverite, kakšne so možnosti ustanovitve podjetja v Sloveniji.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja