Go to Top

Višje plače v drugi polovici letošnjega leta!?

Višje plače napovedali skoraj dve tretjini slovenskih delodajalcev!

Višje plače v drugi polovici leta 2022 sta napovedali dve tretjini slovenskih delodajalcev. Tako je pokazala raziskava, ki jo je izvedla skupina Manpower. V kolikor imate tudi vi vprašanja glede plače – ali si vam obračunava pravilno in ali vam izplačujejo vse dodatke – se lahko obrnete na naše pravne ali računovodske svetovalce. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na elektronskem naslovu data@data.si.

Odprite s.p. na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Višje plače v dejavnostih informacijskih tehnologij in turizma

Višje plače so v največji meri predvidene na področju informacijskih tehnologij ter turizma. V dejavnosti turizma so višje plače napovedali prav vsi delodajalci, ki jih je zajela raziskava. Na področju informacijskih tehnologij pa je višje plače v drugi polovici 2022 napovedalo nekaj več kot 90 % delodajalcev, ki so bili vključeni v raziskavo.

Informativni izračun plače

računovodsko svetovanje

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Višje plače – za koliko?

V raziskavi, ki jo je izvedla skupina Manpower, je sicer 36 % delodajalcev odgovorilo, da plač v drugi polovici leta 2022, ne bo spreminjalo. Dobrih 30 % delodajalcev je napovedalo, da bo višje plače pri njih za do 5 %. Dobra četrtina delodajalcev pa bo plače zvišala za med 6 do 10 %. Trije odstotki delodajalcev bodo zvišali plače za med 11 in 15 odstotkov. Dva odstotka pa je napovedalo višje plače za med 16 in 20 %. Delodajalcev, ki bo zvišali plače za več kot 21 %, je zgolj peščica (0,67%). Enak odstotek delodajalcev pa bo celo znižal plače za od 6 do 10 %.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Zakaj delodajalci napovedujejo višje plače?

V največji meri podjetja napovedujejo zvišanje plač, ker si želijo zadržati zaposlene. To najbolj velja v panogah informacijskih tehnologij, proizvodnji, storitvenih dejavnostih ter v turizmu in gostinstvu. Podjetja pa višje plače napovedujejo tudi zaradi privabljanja novih zaposlenih. To še posebej velja za dejavnost gradbeništva. Zaradi pomanjkanja kadra se povečuje tudi povpraševanje po tuji delovni sili. Tuji delavci pa seveda potrebujejo delovna dovoljenja. Pri pridobivanju teh vam lahko pomaga tudi naše podjetje  Data – imamo namreč oddelek za tujce, ki se ukvarja tudi s pridobivanjem delovnih dovoljenj oz. dovoljenj za bivanje. V kolikor bi potrebovali naše storitve, nas pokličite na 01/600-1530!

Kako iz bruto plače dobimo neto plačo?

V raziskavi sodelovalo 531 podjetij

V raziskavi skupine Manpower je sodelovalo 531 slovenskih podjetij. Deleži so bili naslednji:

  • 34 % manjših podjetij z do 50 zaposlenimi;
  • 38 % srednje velikih podjetij z od 51 do 200 zaposlenimi;
  • 14 % podjetij z od 201 do 500 zaposlenimi;
  • 7,3 % velikih podjetij z od 501 do 1000 zaposlenimi in
  • 6,7 % velikih podjetij z več kot 1000 zaposlenimi.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja