Go to Top

Višje obrestne mere za celih 0,75 odstotnih točk!

Višje obrestne mere ECB bodo dvignile ceno kreditov!

Višje obrestne mere je ECB določila zaradi bolj srditega boja z inflacijo. A to zvišanje letos še zdaleč ne bo zadnje! Dvigovanja so napovedana še vsaj do pomladi 2023. Pri kateri stopnji bi naj se po napovedih ECB obrestna mera ustalila? Kako visoki bodo obroki za kredit potem?

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

ECB načrtuje višje obrestne mere – do katere stopnje naj bi se te zvišale še letos?

Vse višje obrestne mere naj bi ECB do konca leta približal 2 %. Takšen je vsaj konsenz strokovnjakov. Po tej napovedi naj bi ECB načrtovala še za 0,5 odstotne točke višje obrestne mere v decembru. To bi bilo tretje zvišanje od začetka dvigovanja obrestnih mer v juliju. Tudi pri nas je “letna temeljna obrestna mera” (TOM) že poskočila na 10,18 % za mesec november. Med tem ko je “mesečna temeljna obrestna mera” za november ohranila vrednost pri 0,8 %.

Informativni izračun plače

Višje obrestne mere, navkljub grožnji recesije

ECB se je odločila, da bo boj z inflacijo bolj pomemben kot grožnja recesije. Vendar za zaostrovanje pogojev strokovnjakov ne zanimajo le višje obrestne mere, temveč se osredotočajo na dve druge kategorije v domeni centralne banke. Prva je seveda kvantitativno zaostrovanje oz. postopek prodaje finančnih instrumentov, ki jih je ECB v času korona-krize kupovala, da bi podprla gospodarsko rast. Tega strokovnjaki ne pričakujejo do druge polovice 2023.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Niso le višje obrestne mere, banke si morajo tudi »želeti« posojati!

Druga neznanka so kreditni pogoji za evropske banke v bližnji prihodnosti. Za bolj jasno sliko tega, bo  ECB prilagodila inštrument iz časa COVID-a – operacije ciljnega dolgoročnejšega refinanciranja ali TLTRO (III). Ta instrument je v preteklosti evropskim bankam zagotovil bolj privlačne pogoje za nadaljnjo posojanje strankam.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Višje obrestne mere vplivajo tudi na zaposlene! Kako?

ECB s politiko, ki vpliva na nižje ali višje obrestne mere, zasleduje stabilnost cen oz. uravnava inflacijo. Vendar študije dokazujejo, da te spremembe posredno vplivajo tudi na trge dela. Kako to vpliva na zaposlene in plače, pa je odvisno od starosti delavcev, izobrazbe in velikosti podjetij oz. organizacij za katere delajo. Višje izobraženi delavci prejmejo največji doprinos koristi v primeru zmanjšanja obrestnih mer, a imajo višje obrestne mere tudi najbolj izražen obraten učinek. Najbolj občutijo spremembe obrestne mere zaposleni v manjših oz. mlajših podjetjih.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja