Go to Top

Letošnja gospodarska rast bo še močna po EBRD! 2023 brez recesije!

Letošnja gospodarska rast ugodna, naslednje leto znatno manj – a recesije ni na vidiku

Letošnja gospodarska rast bi se naj ustalila pri 6 % do konca 2022 po napovedih Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). To je 2,5 odstotnih točk več kot po majski napovedi. A rast v letu 2023 naj bi bila strmo nižja, čeprav recesije ne napovedujejo. Kaj bo potem z realnimi plačami?

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Letošnja gospodarska rast še vedno pod vplivom robustne prve polovice 2022!

Začetek leta 2022, takoj po COVID zapiranju, se je za Slovenijo dobro začel – vsaj gospodarsko gledano. Nizka brezposelnost, stimulusi s strani države, močan izvoz in visoka zasebna poraba so razlogi, zakaj je letošnja gospodarska rast tako visoka. V prvi polovici leta je bila ta celo največja med članicami EU. Skoraj 9 odstotna rast BDP-ja je bila zasenčena le z rastjo deleža uvoza in zmanjšanjem realnih plač za 7,5 odstotka.

Informativni izračun plače

Znižanju realnih plač je sledila skrbi vredna inflacija!

V drugi polovici leta se je letošnja gospodarska rast malce umirila, saj je v ospredje prišla v povprečju 2,5-krat dražja cena plina (v primerjavi s cenami iz 2021) in inflacija, ki je za regije EBRD povprečno znašala 16,5 % za mesec julij. Večina trgov na območju EBRD je izredno odvisna od cen plina, ki po vojni v Ukrajini v povprečju predstavlja med 4-5 % njihovega BDP-ja in posledično bo tudi letošnja gospodarska rast teh držav v drugi polovici leta nazadovala.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Letošnja gospodarska rast in nadaljevanja padca realnih plač

Zaradi višjih cen energentov in hrane je rast realnih plač postala negativna, z bolj opaznim padcem teh v jugovzhodnem delu Evrope.

Informativni izračun za normirance

Se bo letošnja gospodarska rast prevesila tudi v leto 2023? Recesije ni v napovedi!

Letošnja gospodarska rast je res optimistična, a napoved za naslednje leto je veliko bolj črnogleda. EBRD je glede na šibkejše domače povpraševanje in manjši izvoz napovedala za 2023 veliko nižjo gospodarsko rast. EBRD sicer ne napoveduje recesije. Lanski 8,2-odstotni gospodarski rasti bo torej po napovedih sledila letošnja gospodarska rast pri 6 odstotkih, a negativna tveganja EBRD vidi predvsem v zmanjšanju porabe s strani gospodarstva. Takšno zmanjšanje porabe je za leto 2023 praktično sigurno ter skupaj z bolj mehko osnovo za gospodarstva v evro-območju.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja