Go to Top

Znižan DDV za energente – ukrep zoper draginjo!

Znižan DDV za vse energente je nov ukrep vlade

Znižan DDV za plin, elektriko, les za kurjavo in daljinsko ogrevanje je nov ukrep vlade. Sprejet bo zaradi visokih cen energentov. Znižan DDV bo z 22 % na 9,5 % ter bo veljal za vse energente, razen kurilno olje.

Odprtje s.p. hitro in enostavno opravite na naši DATA točki!

Znižan DDV z 22 na 9,5 odstotka

Ukrep, ki ga bo sprejela vlada, je znižan DDV za vse energente, ki se uporabljajo za ogrevanje. Gre za električno energijo, zemeljski plin, lesno biomaso ter daljinsko ogrevanje, ne pa tudi za kurilno olje. Znižan DDV oz. stopnja DDV-ja se bo znižala z 22 na 9,5 odstotka. Bo pa znižan DDV veljal za vse uporabnike.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Znižan DDV bo začasne narave

Gre za začasen ukrep, ki bo veljal med 1.9.2022 in 31.5.2023. Obstaja pa možnost, da se bi ukrep lahko tudi podaljšal. S tem bi se naj vlada ukvarjala prihodnjo pomlad.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Gre za komplementaren ukrep

Finančni minister je dejal, da ukrep dopolnjuje že nedavno sprejete ukrepe. Nedavno so namreč sprejeli regulacijo cen električne energije ter cen zemeljskega plina. S tem so zamejili najvišjo maloprodajno ceno. Znižan DDV na kurilno olje pa ni možen zaradi evropske direktive.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kaj znižan DDV pomeni za državni proračun? Kakšni bodo prihranki?

Prihodki v državni proračun se bi naj po predvidevanjih znižali za 130 milijonov evrov. Za 40 milijonov evrov bi naj bili nižji letos, 90 milijonov pa v delu prihodnjega leta. Točnih izračunov o tem, kako bo znižan DDV vplival na družinske proračune, še ni. Ocenjujejo pa je, da bi lahko šlo za prihranke od nekaj 100 evrov, pri nekaterih pa tudi za več kot tisoč evrov v navedenem obdobju. Za uveljavitev tega ukrepa bo DZ moral sprejeti zakon o nujnih ukrepih na področju DDV-ja za omilitev dviga cen energije. Ta bi naj bil potrjen proti koncu avgusta.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja