Go to Top

Uvoz v Združeno kraljestvo iz EU: novi roki

Uvoz v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske – kako bo po Brexitu?

Uvoz v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske bo za določeno blago iz Evropske unije možen po predhodni najavi. Ta bo zahtevana s polletnim zamikom. Podaljšuje pa se tudi rok zahteve po izvoznem zdravstvenem spričevalu.

Informativni izračun plače

Uvoz v Združeno kraljestvo po predhodni najavi

Na spletni strani Vlade Združenega kraljestva je objavljena informacija, da bo predhodna najava za proizvode živalskega izvora (POAO), določene živalske stranske proizvode (ŽSP) in živila neživalskega izvora, ki so predmet posebnega režima zaradi ugotovljenih tveganj (HRFNAO), zahtevana šele od 1. oktobra 2021 dalje.

Informativni izračun za normirance

Zamik pri izvoznem zdravstvenem spričevalu

Za uvoz v Združeno kraljestvo bo potrebno omenjene pošiljke opremiti z izvoznim zdravstvenim spričevalom. Rok zahteve je bil do sedaj 1. april 2021. Po novem je rok 1. oktober – gre torej za zamik za obdobje šestih mesecev.

Informativni izračun dnevnice

Fizični pregledi POAO, ŽSP in HRFNAO za uvoz v Združeno kraljestvo

Fizični pregledi POAO, določenih ŽSP in HRFNAO za uvoz v Združeno kraljestvo, bodo obvezni šele od 1. januarja 2022. Izvajali se bodo na mejnih kontrolnih točkah.

Od 1. januarja 2022 dalje se bo za uvoz v Združeno kraljestvo izvajalo fizične preglede rastlin z visokim tveganjem. Ti pa ne bodo potekali na namembnem kraju, kamor je pošiljka namenjena, temveč na mejnih kontrolnih točkah pred vstopom v Združeno kraljestvo.

Ali imam lahko d. o. o. z normiranimi odhodki?

Obveznost predhodne najave pošiljke in dokumentacijski pregled

Obveznost predhodne najave pošiljke in dokumentacijski pregled, vključno z zahtevo za izvozno fitosanitarno spričevalo, bo za rastline z nizkim tveganjem in rastlinske proizvode obvezno od 1. januarja 2022 dalje.

Pravni nasvet

Fizični pregledi pošiljk za uvoz v Združeno kraljestvo

Fizični pregledi pošiljk živali, rastlin z nizkim tveganjem in rastlinskih proizvodov se bodo od marca 2022 dalje izvajali na mejnih kontrolnih točkah. Za živali in blago, za katere je že od 1. januarja 2021 obvezna predhodna najava in zdravstveno ali fitosanitarno spričevalo, pa zahteve ostajajo v veljavi.

Z izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije so se spremenili tudi poslovni pogoji med državami EU in Združenim kraljestvom. Pisali smo že o tem, kakšne so posledice Brexita za podjetja, kako napotiti zaposlenega na delo v Združeno kraljestvo ter o tem kakšno podporo tam nudijo podjetjem. Spremljajte naše dnevne novičke!

Prijava na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja