Go to Top

Ustanovitev sp ali doo – kako se odločiti?

Ustanovitev sp ali doo  – to je pogosta dilema bodočih podjetnikov. Kaj se bolj splača? Katere so ključne razlike med tema dvema najpogostejšima pravnoorganizacijskima oblikama poslovanja v Sloveniji?

Informativni izračun plače

Katera oblika poslovanja je ustreznejša za vas?

Ko se posameznik odloča za opravljanje podjetniške dejavnosti, je potrebno izbrati pravnoorganizacijsko obliko. V Sloveniji sta daleč najpogostejši obliki sp (samostojni podjetnik) in doo (družba z omejeno odgovornostjo). Velikokrat naše podjetniške svetovalce sprašujete, katera oblika je najbolj primerna za vas. Težko je podati enoznačen odgovor. V zakup je namreč potrebno vzeti kar nekaj dejavnikov. Med obema oblikama poslovanja je tudi kar precej razlik. Prva je pravno formalna. Sp je namreč fizična oseba, ki opravlja dejavnost. Pri doo pa gre za pravno osebo, ki opravlja dejavnost(i).

Načrtujete tudi vi ustanovitev sp ali doo? Ustanovitev podjetja lahko opravite na naši DATA točki! Postopek odprtja podjetja je brezplačen! Pokličite na 01/600-1530  ali pa rezervirajte termin za registracijo podjetja preko spletnega obrazca!

Registracija podjetja – hitro in enostavno

Ustanovitev sp ali doo – ustanovitveni kapital

Ko se posamezniki odločajo za ustanovitev sp ali doo, jih zanima, kako je z ustanovitvenim kapitalom. Sp ustanovitvenega kapitala ne potrebuje. Kljub vsemu je vsekakor smiselno, da ima za začetek poslovanja nekaj prihrankov. Na drugi strani je za ustanovitev doo potreben ustanovitveni kapital, ki znaša minimalno 7500 evrov. Če želite ustanovitev doo opraviti na naši DATA točki, potrebujete ustanovitveni kapital v denarju. Če pa želite za ustanovitveni kapital nameniti osnovna sredstva, se postopek ustanovitve doo opravi pri notarju. Kar pa prinese tudi dodatne stroške.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete zanesljivo računoovodjo?

Pogodba o zaposlitvi

sp ali doo in odgovornost

Pomemben dejavnik pri odločanju za ustanovitev sp ali doo je tudi odgovornost. Sp je namreč absolutno odgovoren. Kar pomeni, da odgovarja z vsem svojim osebnim premoženjem in ne le premoženjem, ki ga ustvari pri poslovanju. Na drugi strani pa odgovornost družbenikov v doo omejena. Gre namreč za kapitalsko družbo, kar pomeni, da se pri doo načeloma odgovarja le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja.

Davek na kapitalski dobiček 2024

sp ali doo in obdavčitev

Tudi obdavčitev vpliva na odločitev, ali bo šlo za ustanovitev sp ali doo. Možnosti je več. Sp »ima na voljo« obdavčitev z upoštevanjem normiranih odhodkov ali z uveljavljanem dejanskih stroškov. V prvem primeru gre za t.i. normirance. Pri normiranih sp-jih je sicer v letu 2023 prišlo do nekaterih sprememb. Kakšne so razlike in kaj sem vam bolj splača vam lahko v okviru plačljivega strokovnega svetovanja svetujejo naši davčni in računovodski svetovalci. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si. Obdavčitev doo je praviloma sicer izračunana iz dobička podjetja, po 19-odstotni stopnji. Ob izpolnjevanju določenih pogojev pa lahko gre tudi za obdavčitev podjetja po normiranih odhodkih. V takšnem primeru gre za t.i. normirani doo.

 Izračun dnevnice 2024

Ustanovitev sp ali doo opravite pri nas!

Predstavili smo vam nekaj najbolj ključnih razlik, ki jih je potrebno poznati, če se odločate za ustanovitev sp ali doo. V kolikor imate še druge dileme, se lahko z vprašanji obrnete na naše podjetniške svetovalce! Dosegljivi so na 01/600-1530 in data@data.si. Na teh kontaktih smo dosegljivi tudi za rezervacijo termin za registracijo podjetja! V kolikor boste ustanovitev podjetja opravljali pri nas, vam lahko zagotovimo tudi računovodjo v našem računovodskem servisu DATA! Naš računovodski servis ima več kot 30 let izkušenj!

Prijavite se na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja