Go to Top

Normirani d.o.o. – kaj je to, za kakšno vrsto obdavčitve gre?

Normirani d.o.o. se splača storitvenim dejavnostim

Normirani d.o.o. je sicer običajno registrirana družba in vpisana v sodni register, gre le za izbran način obdavčitve dejavnosti. Normirani d.o.o. ne plačuje davka na dobiček, ampak od osnove, ki jo izračuna z upoštevanjem predpisanih normiranih odhodkov. Ti znašajo 80 odstotkov od prihodkov, vendar z omejitvami, če je normirani d.o.o. brez zaposlenih. Stopnja davka znaša 19 odstotkov. V kolikor razmišljate o ustanovitvi d.o.o., se lahko pred samo registracijo posvetujete tudi z našimi podjetniškimi ali davčnimi svetovalci. Za več informacij lahko pokličeta na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev podjetja lahko opravite na DATA točki!

Davčna osnova z upoštevanjem dejanskih stroškov

Družbe v veliki večini svojo davčno obveznost izračunavajo na podlagi ustvarjenega poslovnega dobička. Ta se izračuna kot pozitivna razlika med vsemi prihodki (poslovni, finančni, drugi) in vsemi odhodki (stroški poslovanja, finančni, drugi). Vse kategorije se ustrezno ugotavljajo z upoštevanjem Slovenskih računovodskih standardov (SRS2016) ter seveda davčne zakonodaje (Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb ZDDPO-2). V primeru, ko družba ustvarja izgubo, torej so odhodki višji od prihodkov, praviloma ne plačuje davka. Tudi normirani d.o.o. ugotavlja dobiček ali izgubo, le da to ne vpliva direktno na izračun davka. Več o sami obdavčitvi d.o.o. smo pisali v članku Obdavčitev d.o.o. morate poznati pred odprtjem podjetja!

Primer izračuna davka, kadar so upoštevani dejanski stroški:

Prihodki 80.000 EUR

Odhodki 70.000 EUR

Dobiček iz poslovanja 10.000 EUR

Davčna olajšava za investiranje 1.000 EUR

Davčna osnova 9.000 EUR

Davek (19%) 1.710 EUR

Izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Davčna osnova z upoštevanjem normiranih odhodkov

Tiste družbe, ki pri svojem poslovanju ne ustvarjajo veliko stroškov in odhodkov, praviloma pretehtajo možnost izbire obdavčitve. Normirani d.o.o. je vsekakor bolj primeren za storitvene dejavnost brez večjih vložkov v dejavnost. Najpogosteje so to na primer različne svetovalne dejavnosti, e-izobraževanja, različna oblikovanja, IT storitve ipd. V drugih dejavnostih normirani d.o.o. verjetno ne bo ustrezen, saj pri davčni osnovi ne moremo upoštevati npr. nabavne vrednosti materiala ali blaga, prav tako pa tudi ne drugih stroškov poslovanja. Status normirani d.o.o. lahko obdržijo družbe dokler povprečje dveh zaporednih let ne preseže 150.000 evrov (skupaj torej v dveh letih 300.000 evrov). Tako kot pri obdavčitvi s.p., tudi normirani d.o.o. uveljavlja normirane odhodkov do višine 80 odstotkov, vendar so predpisani tudi maksimalni fiksni zneski. Najvišji možen znesek odhodkov znaša 80.000 evrov, če ima normirani d.o.o. vsaj eno osebo polno zavarovano za najmanj 5 mesecev. V nasprotnem primeru normirani d.o.o., brez zaposlenih, lahko uveljavlja le do 40.000 evrov normiranih odhodkov.

Primer izračuna davka, kadar so upoštevani normirani odhodki (izpolnjen pogoj zaposlenega za polni delovni čas za najmanj 5 mesecev):

Prihodki 80.000 EUR

Dejanski stroški in odhodki 50.000 EUR

Dobiček iz poslovanja 30.000 EUR

Normirani odhodki (80.000 * 80%) 64.000 EUR

Davčna osnova 16.000 EUR

Davek (19%) 3.040 EUR

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Za normirani s.p. so napovedane spremembe, za normirani d.o.o. ne

Mimogrede, za prihodnje leto so napovedane so davčne spremembe glede obdavčitve normiranih s.p. Bi mogoče veljalo razmisliti ustanovitvi d.o.o. Vsekakor se lahko glede te opcije posvetujete z našimi davčnimi svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja