Go to Top

Trgovinska dejavnost v SKD zajema kar 97 šifer dejavnosti!

Trgovinska dejavnost je pogosta izbira podjetnikov, ki registracijo podjetja opravijo na DATA točki

Trgovinska dejavnost je v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD2008) opredeljena kar s 97 šiframi dejavnosti, ki določajo posamezno vrsto prodaje. Praktično vsak podjetnik, ki se ukvarja z izdelavo izdelkov ali storitev, med svoje dodatne dejavnosti uvrsti tudi šifro dejavnosti s področja trgovine. Pogosto je trgovinska dejavnost tudi glavna dejavnost podjetnika. Zadnjih nekaj let je hit trgovinska dejavnost – spletna prodaja. Spletna prodaja je v času epidemije koronavirusa doživela 70% rast prodaje. Bo trgovinska dejavnost tudi dejavnost vašega podjetja? Posvetujte se z našimi podjetniškimi svetovalci ter se dogovorite za termin registracije podjetja! Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Trgovinska dejavnost zajema posredništvo pri prodaji ter prodajo izdelkov na debelo in drobno

Postopek registracije podjetja je na DATA točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Največ šifer dejavnosti v SKD zajema področje trgovine. Šifre dejavnosti za trgovino so v SKD navedene pod šifro 45 – prodaja avtomobilov in rezervnih delov zanje, pod šifro 46 – posredništvo in trgovina na debelo in 47 -trgovina na drobno. Podjetnik, ki namerava opravljati prodajo izdelkov na primer v trafiki, mora ob registraciji navesti šifre dejavnosti, ki posebej določajo prodajo vseh posameznih vrst izdelkov, ki jih bo strankam nudil v trafiki. Torej med svoje dejavnosti navede šifro dejavnosti za prodajo časopisov, tobačnih izdelkov, pisalniških potrebščin, sladkarij, pijače, knjig … Tako razdrobljen seznam šifer dejavnosti v SKD za marsikaterega podjetnika predstavlja pravi izziv. Zato se podjetniki v primeru, da trgovinska dejavnost predstavlja njihovo temeljno dejavnost v podjetju, največkrat odločajo, da bodo postopek registracije podjetja opravili na DATA točki ob pomoči referenta, ki temeljito pozna Standardno klasifikacijo dejavnosti.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Regres za leto 2022 višji kot lani!

Trgovinska dejavnost in zakonodaja

Za opravljanje trgovinske dejavnosti izobrazba ni potrebna, kot tudi ni potrebna za registracijo podjetja. Po registraciji podjetja, pa naj bo to s.p. ali d.o.o., pa se podjetnik sreča z obsežno zakonodajo s področja trgovine. Katere pravne predpise mora poznati podjetnik, katerega področje podjetniškega delovanja bo trgovinska dejavnost? Vsaj te:

Nadzor nad opravljanjem trgovinske zakonodaje vrši tržni inšpektorat. Za tolmačenje zakonodaje s področja trgovine so vam na voljo tudi pravni svetovalci podjetja DATA. Pišite jim na data@data.si in se naročite na termin plačljivega svetovanja.

 PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Trgovinska dejavnost podjetnika zahteva natančno in strokovno računovodstvo

Pri opravljanju trgovinske dejavnosti se podjetniki največkrat odločajo za vodenje poslovnih knjig na način dvostavnega knjigovodstva. Tak način knjiženja poslovnih dokumentov zagotavlja natančen pregled poslovnih dogodkov v podjetju. Zato podjetniki zaupajo vodenje finančnega dela poslovanja računovodji, ki jim s svojo strokovnostjo, poznavanjem in spremljanjem zakonodaje, pomaga pri uspešnem poslovanju podjetja. Tega vam lahko zagotovi tudi naš računovodski servis Data, ki ima več kot 30-letne izkušnje!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja