Go to Top

Zvišanje trošarine za cigarete – cigarete od danes dražje!

Zvišanje trošarine za cigarete

Zvišanje trošarine za cigarete na dan 1.4.2022 je predpisala Uredba o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke. Kako bo zvišanje trošarine za cigarete vplivalo na cene cigaret? Za koliko se bodo podražili? Mimogrede, v našem podjetju Data imamo tudi odlične davčne strokovnjake, ki so vam lahko v pomoč pri vaših davčnih dilemah! Če bi potrebovali plačljivo strokovno svetovanje, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Zvišanje trošarine za cigarete v uredbi

Gre za drugo stopnjo zvišanja trošarin. Z Uredbo o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke z dne 24.9.2021 so se trošarine za tobačne izdelke prvič zvišale lani 1. novembra. Takrat je šlo za zvišanje trošarine za cigarete, cigare, cigarilose, drobno rezani tobak, drug tobak za kajenje ter tobak za segrevanje. Mimogrede, preberite tudi naš članek Kajenja ti delodajalec ne more prepovedati – ali pač?

Če želite ustanoviti s.p. ali d.o.o., pokličite na 01/600-1530!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Sprememba davčne olajšave prinaša višje neto plače!

Tokrat le zvišanje trošarine za cigarete

V uredbi je določeno, da so se 1.11.2021 zvišale trošarine za tobačne izdelke iz sedmega odstavka 86. člena Zakona o trošarinah. Istočasno pa je uredba predpisuje tudi ponovno zvišanje trošarine za cigarete na 1.4.2022. To pomeni, da od 1. aprila 2022 dalje znaša:

  • proporcionalna trošarina 23,54 % od drobnoprodajne cene zavojčka cigaret;
  • specifična trošarina za 1000 kosov cigaret pa 80,447 evrov; če je drobnoprodajna cena zavojčka dvajsetih cigaret nižja kot 3,87 evrov, se ne glede na prej navedeno plačuje trošarina v višini 126 evrov za 1000 kosov.

Znesek za trošarine za ostale tobačne izdelke se z današnjim dnem ne spreminja.

Popoldanski s.p. vam lahko prinese dodaten zaslužek!

Zvišanje trošarine za cigarete – kdo mora kaj?

Osebe, za katere je zvišanje trošarine za cigarete pomenilo dodatno delo, so distributerji in uvozniki, ki imajo drobno rezani tobak in cigarete na zalogi izven trošarinskega skladišča ter trgovci in gostinci, ki imajo na zalogi drobno rezani tobak in cigarete. Včeraj so morali namreč evidentirati količino cigaret na zalogi ter obračunati razliko med zneskom že plačane trošarine in zneskom trošarine, ki je določena z uredbo. Te podatke bodo morali pristojnemu finančnemu uradu posredovati najpozneje do 15.4. 2022. Plačilo razlike trošarine pa bodo morali opraviti najpozneje do 30.5.2022. Trošarina se plača, če je znesek trošarine iz obračuna višji od 10 evrov. Podrobnejše informacije glede posredovanja podatkov in plačila razlike trošarine, ker se je zgodilo zvišanje trošarine za cigarete, pa lahko najdete na spletni strani Fursa.

Računovodski servis Data ima več kot 30-letne izkušnje!

Kaj zvišanje trošarine za cigarete pomeni za potrošnike?

Po pregledu obrazca Obračun razlike trošarine za drobno rezani tobak in cigarete, ki ga morajo oddati distributerji, uvozniki, trgovci in gostinci, lahko ugotovimo, da se je večina cigaret podražila za 10 centov. Če so med njimi tudi cigarete, ki jih kadite vi – lahko preverite tukaj.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja