Go to Top

Tožba delavca zoper delodajalca zaradi okužbe na delovnem mestu

Kljub temu, da še vedno bijemo boj s pandemijo, se zaradi dosedanjih negativnih posledic države upirajo zapiranju gospodarstev. A to pomeni, da je možnost za širjenje okužb večja. Pojavljajo se primeri, ko se zgodi tožba delavca zoper delodajalca, ker ta ni postoril dovolj, da bi delavca zaščitil pred koronavirusom. Je takšna tožba lahko uspešna?

Informativni izračun plače

Imate vprašanja glede pravic in obveznosti delavcev in delodajalcev? Obrnite se na našo pravno službo, ki ima na področju delovnega prava dolgoletne izkušnje, hkrati pa skrbi, da je ves čas v stiku z aktualno zakonodajo. Z veseljem vam bodo priskočili na pomoč. Pišite nam na data@data.si.

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Tožba delavca zoper delodajalca zaradi okužbe s koronavirusom

V ZDA je s strani nekaterih delavcev že bila podana tožba proti nekaterim delodajalcem. Njihov razlog je bil, da delodajalci niso storili dovolj, da bi jih zaščitili pred koronavirusom. Tovrstna tožba bi se teoretično lahko zgodila tudi pri nas. 43. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč narekuje, da je delodajalec delavcu dolžan zagotoviti varno opravljanje dela. V to pa sodi tudi zaščita pred nalezljivimi boleznimi.

Delodajalci morate torej poskrbeti za preventivne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Le tako boste zaščitili sebe in svoje delavce ter se izognili okužbam na delovnem mestu in temu, da bi morali v karanteno poslati celotno podjetje.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Problem pri dokazovanju

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Če delavec zboli, ker delodajalec ni zagotovil varnega opravljanja dela, bi bila takšna tožba lahko uspešna. Če pa je delodajalec za varnost poskrbel in je delavec kljub temu zbolel, krivda ni na strani delodajalca. Poleg tega bi se v primeru, da se zgodi tožba, zapletlo pri dokazovanju. Kako dokazati, da se je nekdo okužil ravno na delovnem mestu, če se virus hitro širi in ima dolgo inkubacijsko dobo? Delavec bi moral namreč dokazovati elemente odškodninske odgovornosti (protipravnost, vzročno zvezo in škodo).

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Maske in razkužila so obvezna!

Delodajalci morajo torej delavcem zagotoviti varno opravljanje dela. To pomeni, da mora delodajalec zagotavljati tudi maske in razkužila. A hkrati morajo tudi delavci spoštovati ukrepe in nositi maske na pravilen način. Po 12. členu ZVZD-1 mora namreč delavec uporabljati osebno varovalno opremo, skladno z namenom in navodili delodajalca.

Pravni nasvet

Ker je nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih spet obvezno, morajo to upoštevati tako delodajalci kot delavci. Pri tem morajo delodajalci ob nošenju mask zagotoviti varno opravljanje dela in odpraviti grožnjo za zdravje delavcev. Če imajo delavci zaradi nošenja mask težke delovne pogoje, morajo delodajalci prilagoditi delovni proces – npr. zagotoviti več odmorov ali pa hlajenje prostorov. 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja