Go to Top

Tobačni zakon – prepoved arom v elektronskih cigaretah?

Tobačni zakon bi lahko kmalu doživel nekatere spremembe. Pripravljen je namreč predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Kakšne spremembe so napovedane za tobačni zakon?

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Ministrstvo za zdravje pripravilo predlog

Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Pripombe na »tobačni zakon« so možne do 30. marca 2023 na portalu eDemokracija. Razlog priprave tega predloga je ustrezna uskladitev zakonodaje s pravnim redom EU. Evropska komisija je namreč lani ugotovila manjše nepravilnosti pri prenosu evropske direktive glede proizvodnje, predstavitve in prodaje tobačnih izdelkov.

Registracija s.p. je hitra in enostavna na DATA točki!

Prepoved značilnih arom za ogrevane tobačne izdelke in opozorila?

Z novelo bi se v slovensko zakonodajo prenesla tudi direktiva Evropske komisije glede strožjih določb za ogrevane tobačne izdelke. Prepovedali naj bi značilne arome za ogrevane tobačne izdelke in aromatične snovi v katerikoli od njihovih komponent. Tudi embalaže ogrevanih tobačnih izdelkov bi naj imele splošna, informativna in sestavljena zdravstvena opozorila, kot to velja za druge tobačne izdelke za kajenje. Tobačni zakon bi naj po noveli izenačil obravnavo elektronskih cigaret in tekočin oz. polnil z ter brez nikotina.

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo za 2023?

podjetniško svetovanje

Do kdaj odmeriti letni dopust 2023?

Tudi prepoved kadilnic?

Tobačni zakon bi naj prepovedal tudi kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Ker se na trgu pojavlja vse več novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, predlog novele uvaja tudi sistem za odobritev takšnih proizvodov. Država bi lahko uvedla sistem za odobritev novih tobačnih proizvodov ter za to proizvajalcem in uvoznikom takšnih izdelkov zaračunavala sorazmerne pristojbine za take odobritve.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Bo tobačni zakon prinesel tudi omejitev prodaje na internetu?

Tobačni zakon oz. novela predvideva tudi prepoved dajanja na trg tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov preko interneta, telekomunikacij ali katerekoli druge razvijajoče se tehnologije. V predlogu je tudi prepoved uvoza takšnih izdelkov s strani posameznikov. Tobačni zakon oz. novela bi lahko uvedla globe za posameznike, ki prodajajo tobačne in povezane izdelke oz. tobak. Prodaja teh izdelkov je namreč dovoljena le v poslovnem prostoru, ki ima pridobljeno dovoljenje.

 Preberite še – Socialni transferji 2023

Bo tobačni zakon oz. novela prinesla manj kadilcev?

Cilj, ki bi jih prinesel nov tobačni zakon oz. novela je ta, da bi se zmanjšale posledice rabe tobaka. Na ministrstvu za zdravje želijo, da bo delež odraslih, ki uporabljajo tobačne izdelke v letu 2030 pod petimi odstotki.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja