Go to Top

Stroge omejitve pri ponovnem izbruhu COVID-a – ponekod jih ne bo!

Stroge omejitve, ki smo jih bili deležni ob prvem vrhuncu epidemije COVID-a, ponekod ne predstavljajo opcije. Tako so se odločile nekatere evropske države. Jim bodo pri nas sledili?

Informativni izračun plače

Želite ostati na tekočem glede državnih ukrepov zaradi pandemije? Postanite naročnik brezplačnih novičk podjetja DATA d. o. o.

Brezplačne spletne novičke pri DATI so kvaliteten vir informacij o ukrepih, ki jih sprejme vlada. Tako lahko ostanete na tekočem glede zakonodaje, podjetništva in računovodskih novosti v Sloveniji. Bodite tudi seznanjeni z našimi brezplačnimi seminarji ali dogodki! Prijavite se na www.data.si ali nam pišite na data@data.si.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Stroge omejitve niso ekonomska opcija za nekatere!

Tako so se Italija, Španija in Francija, navkljub recentnim okužbam, praktično odpovedale temu, da bi uvedle stroge omejitve in ustavljale gospodarstvo v naslednjem valu. Za to so se države odločile navkljub uvoženim okužbam, ki so razpršene po teh državah.

Vodilni v teh državah smatrajo, da je situacija pod kontrolo. Tudi podatki so spodbujajoči, saj indicirajo, da je epidemija zaenkrat postala manj smrtonosna. Tudi drugi val ustavljanja gospodarstev bi po njihovih besedah povzročil neizračunljiva tveganja za podjetja in prestrigel verige dodajanja vrednosti.

Četrti protikoronski paket

Nemčija se obotavlja! A izredno stroge omejitve niso še na vidiku!

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Nemčija se obotavlja, a izredno stroge omejitve še niso na vidiku. Nemčija v to obdobje vstopa nesigurno. Na eni strani napoveduje 14-dnevno karanteno za vse prišleke iz tveganih držav, na drugi strani pa možnost končanja te karantene že po 5-ih dneh ob predložitvi negativnega testa na virus. Ta praksa v realnosti še ni testirana, zanašanje na takšen sistem pa povzroča dvome med vodilnimi.

V Nemčiji se napovedujejo tudi globe za tiste, ki ne nosijo obraznih mask, in prepoved večjih dogodkov, koncertov in festivalov.

V Franciji bodo ukrepi usmerjeni na določeno geografsko lokacijo. Tako je v Parizu predvideno vsesplošno nošenje mask zaradi večjega števila okuženih. Tudi restavracije se morajo tam zapirati do 11. ure.

Pravni nasvet

Na Japonskem brez kakršnihkoli državnih ukrepov

Japonska v zadnjem večjem valu okužb ni uvedla dodatne stroge omejitve – ali dodatnih omejitev nasploh. V zadnjem mesecu tudi povprečno število novih okužb kljub temu, da stroge omejitve niso bile uvedene, v sedmih dneh upada – tudi v večjih mestih, kot je Tokio.

Le regionalne vlade so zastavile prošnje za omejevanje števila zabav v restavracijah in zmanjšanje nacionalnih potovanj. Omejitev obratovanja restavracij le do 10. ure so uvedli le v Tokiu. Je pa po mnenju strokovnjakov ta pristop težje ponoviti drugje. Na Japonskem je namreč nošenje mask izjemno uveljavljeno in univerzalno.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja