Go to Top

Sprememba pogodbe o zaposlitvi – nova pogodba ali aneks?

Sprememba pogodbe o zaposlitvi je možna po predlogu katerekoli stranke (tako delavca kot delodajalca). V katerih primerih je potrebna nova pogodba o zaposlitvi in kdaj je dovolj aneks k pogodbi o zaposlitvi? Vprašanja glede delovnopravne zakonodaje lahko naslovite na naše pravne svetovalce. Pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si. Dogovorili se boste za termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Izračunajte si plačo

Sprememba pogodbe o zaposlitvi je možna na dva načina

Eden od načinov je sklenitev nove pogodbe. Drugi pa je podpis aneksa k pogodbi o zaposlitvi. V katerih primerih se odločamo za prvo in kdaj za drugo možnost? Pojasnimo v nadaljevanju.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o. na DATI!

Sprememba pogodbe o zaposlitvi – kdaj je treba skleniti novo pogodbo?

Nova pogodba o zaposlitvi se mora skleniti v naslednjih primerih:

  • Sprememba naziva delovnega mesta oz. vrsta dela, s kratkim opisom dela, ki ga mora opravljati po pogodbi o zaposlitvi in za katero se zahtevajo enaka stopnja in smer izobrazbe ter drugi pogoji za opravljanje dela;
  • sprememba kraja opravljanja dela;
  • sprememba časa, za katerega je sklenjena pogodba o zaposlitvi;
  • sprememba določila o načinu izrabe letnega dopusta, če je sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas;
  • sprememba določila, ali gre za pogodbo s polnim ali krajšim delovnim časom;
  • ko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi.

Novo pogodbo o zaposlitvi je potrebno skleniti tudi v primeru podaljšanja zaposlitve za določen čas. To velja ob vsakem podaljšanju delovnega razmerja.

Interni akti podjetja – kateri so?

Sprememba pogodbe o zaposlitvi z aneksom

Vse ostale spremembe pogodbe o zaposlitvi pa se lahko uredijo z aneksom k pogodbi o zaposlitvi. Sprememba pogodbe o zaposlitvi z aneksom k pogodbi se na primer lahko uredi v primeru uveljavitve pravice do dela s krajšim delovnim časom v skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem varstvu. Z aneksom pogodbe o zaposlitvi se lahko na primer uredi tudi sprememba plače, doda konkurenčna klavzula, uredi napotovanje delavcev ipd. Več o spremembah pogodbe o zaposlitvi lahko preverite tudi v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). V kolikor bi potrebovali pomoč pri pripravi pogodbe o zaposlitvi ali aneksa, vam lahko pri tem pomagajo naši pravni svetovalci. Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja