Go to Top

Spletna trgovina – prodaja na daljavo ter DDV

Spletna trgovina novoustanovljenih podjetji (in podjetnikov) postaja v zadnjem času vse bolj aktualna, zato smo vam pripravili nekaj osnovnih napotkov glede pravil o DDV v zvezi s predmetno dejavnostjo.

Mali davčni zavezanec, torej slovensko podjetje/podjetnik, ki nima identifikacijske številke za namene DDV (v nadaljevanju ID številka za DDV), seveda lahko prodaja blago, tako v Sloveniji kot tudi v druge države – brez DDV (94. člen ZDDV-1).

radikal-equipmotor-online-shop

Spletna trgovina

Paziti je potrebno, in posledično voditi nek pregled, da se v posamezni državi kamor prodaja ne preseže prag, ki je določen za posamezno državo znotraj EU – v nasprotnem primeru se mora identificirati v tej državi za DDV zavezanca. Pozor: da slovensko podjetje/podjetnik lahko sploh pridobi ID številko za DDV v drugi državi članici jo mora obvezno najprej pridobiti v Sloveniji!

Seveda pravilo velja tudi v obratni smeri – tuja podjetja, ki prodajajo slovenskim kupcem imajo letni vrednostni limit 35.000€, sicer morajo pridobiti slovensko ID številko in nato slovenskim kupcem zaračunavati slovenski DDV.

Vrednostne limite po posameznih državah članicah EU za dobave blaga na daljavo končnim potrošnikom si lahko ogledate  v dokumentu Vrednostni limiti v posameznih državah članicah  (stolpec: »Vrednostni limiti za določitev kraja dobave blaga pri dobavah blaga iz drugih držav članic v skladu s členom 28b (B) (2) Šeste direktive) in vat_in_ec_annexi

Pravila se spremenijo, ko slovensko podjetje pridobi slovensko ID številko za DDV, od tistega trenutka dalje mora slovenskim kupcem zaračunavati slovenski DDV, zaračunavanje DDV tujim kupcem pa je odvisno od več dejavnikov (iz kje je kupec, kam in kdo odpošilja, je kupec fizična oseba ali podjetje itd.).

Za dodatna pojasnila glede posebnosti vaše dejavnosti pa vam svetujemo, da se obrnete na svojega računovodjo ali pa se obrnite na naš računovodski servis ter davčne svetovalce. Kontaktirajte nas na 01 600 1530 ali data@data.si

Pripravila Sabina Dimnik, DATA

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja