Go to Top

Sp prispevki so nižji, če podjetje registrirate sredi meseca

Sp prispevki v sorazmernem delu

Sp prispevki podjetnika se plačajo v sorazmernem deležu za dneve poslovanja v mesecu, ko je bilo podjetje ustanovljeno. Če tudi vi želite ustanoviti s.p. ali imate kakršnakoli druga vprašanja glede ustanovitve podjetja nasploh, se obrnite na naše podjetniške svetovalce! Za termin se lahko naročite na telefonski številki 01/6001-530.

Informativni izračun plače

Kdaj je smiselno registrirati podjetje zadnji teden v mesecu?

Podjetniki nas večkrat sprašujete, ali je potrebno sp prispevke plačati v celoti, če podjetje ustanovite sredi meseca oz. proti koncu meseca. Pojasnimo vam, da se v takem primeru sp prispevki obračunajo v sorazmernem deležu. In sicer za toliko dni, kolikor je podjetje poslovalo v tekočem mesecu.

Ustanovite svoj s.p.!

Datum vpisa v poslovni register AJPES je smiselno konec meseca določiti v primeru, ko želi podjetnik še v tekočem mesecu izdati račun. Prav tako je priporočljivo datum tako določiti, če mora s podjetjem skleniti pogodbo o poslovnem sodelovanju čim prej. Smiselno pa je datum vpisa v AJPES proti koncu meseca določiti tudi v primeru, če se je posamezniku zaključilo delovno razmerje ter želi delovno kariero nadaljevati kot samostojni podjetnik. Tako podjetnik poskrbi, da je zavarovan neprekinjeno in se mu delovna doba ne prekine.

Preberite tudi: Normirani popoldanski sp lahko zasluži do 50 tisočakov letno!

Kdaj se plačujejo sp prispevki?

V vsakem primeru se prispevki plačajo naslednji mesec, in sicer do 20. v mesecu za pretekli mesec. Če se samostojni podjetnik registrira 18. v mesecu, bo za 14 dni (če ima mesec 31 dni), kolikor je posloval v mesecu ustanovitve plačal prispevke za socialno zavarovanje. Te je treba plačati do 20. v naslednjem mesecu. Potrebno je poudariti, da se sp prispevki vedno plačujejo za nazaj!

NOVA ZDRAVSTVENA KARTICA NOVEMBRA!

podjetniško svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Sp prispevki – primer izračuna

Podjetnik se je registriral z 18. oktobrom. Kolikšni bodo sp prispevki za mesec oktober?

Prispevek za zdravstveno zavarovanje 71,33 evra
Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 129,14 evra
Prispevek za starševsko varstvo 1,06 evra
Prispevek za brezposelnost 1,06 evra
SKUPAJ za okotber (14 dni) 202,59 evra

Vir: Računovodstvo Omega, Data d.o.o.

Če je podjetnik prvič registriral svoj sp na dan 18. oktober, bo uveljavljal še 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in bo postavka prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znašala 64,57 evra. Skupen znesek prispevkov za oktober pa 138,02 evra. Te prispevke bo podjetnik plačal do 20. novembra za mesec oktober.

Kdo je dolžan plačevati nadomestilo za uporabo glasbe?

Koliko znašajo sp prispevki ob odprtju podjetja?

Sp prispevki znašajo ob odprtju podjetja 425,43 evra mesečno. Samostojni podjetnik, ki prvič odpira sp, lahko koristi ugodnosti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki novemu podjetniku omogoča uveljavljanje 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Drugo leto poslovanja so ti prispevki nižji za 30 odstotkov. Ugodnost ZPIZ-a velja le za samozaposlene podjetnike. To so tisti, ki iz naslova s.p. plačujejo prispevke za socialno zavarovanje.

Kako izpolnite UPN plačilni nalog?

Sp prispevki – natančen izračun pripravijo računovodje

Računovodja pride prav podjetniku pri finančnem delu poslovanja podjetja. Sploh v primeru, ko je potrebno preračunavati, koliko znašajo sp prispevki. Prav tako so računovodje v veliko pomoč pri sporočanju finančni upravi, da podjetnik uveljavlja prvo leto poslovanja nižje prispevke, ker prvič registrira sp. V kolikor tudi vi potrebujete računovodski servis, nas lahko pokličete na 01/6001-530 ali nam pišete na e-mail data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja