Go to Top

Višji minimalni plači še niso dali zelene luči

Socialni partnerji na seji Ekonomsko-socialnega sveta niso našli soglasja o višji minimalni plači. Njihov dogovor lahko pričakujemo prihodnji teden, Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak pa je že napovedala, da bo morebiten predlog spoštovala.

>>> Plača je v marsikaterem sektorju nizka, kljub temu pa lahko ob službi dodatno zaslužite. Vaše hobije lahko spremenite v dobičkonosen posel. Kako? To izveste na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Sindikati so izrazili željo po 6,2-odstotnem zvišanju minimalne plače, delodajalci pa so vztrajali pri 1,7-odstotnem. Kot smo že pisali, pa bi ministrica dvignila minimalno plačo za 4,7 odstotka.

“V kolikor najdejo neko ravnotežje, se dogovorijo o dvigu minimalne plače in z usklajenim predlogom pridejo do ministrstva za delo, bom upoštevala njihov predlog, sicer pa nadaljevala s svojim,” je za STA povedala ministrica.

>>> Iz bruto plače si neto plačo zaposleni lahko enostavno izračunate z našim kalkulatorjem! <<<

Informativni izračun plače

Kaj predlaga ministrica?

višji minimalni plačiMinistrica za delo Anja Kopač Mrak bi dvignila minimalno plačo za 4,7 odstotka. To bi pomenilo, da bi se obstoječa minimalna plača dvignila iz 804,96 evra na 842,79 evra. Neto znesek minimalne plače ob upoštevanju splošne in dodatne splošne olajšave za leto 2017 bi se tako iz cca. 613,66 evra dvignil na cca. 638,42 evra. Ko bo ministrica dvignila minimalno plačo pa bo to za delodajalca pomenilo povišanje stroškov – iz obstoječih 953,95 evra na 983,42 evra.

O višji minimalni plači ponovno v torek

Čeprav na današnji seji še niso našli skupne rešitve, so se socialni partnerji dogovorili, da dogovor o višji minimalni plači poskusijo oblikovati v začetku prihodnjega tedan.

Časa za iskanje kompromisa ni veliko, saj je rok za objavo uskladitve minimalne plače v uradnem listu že konec meseca. Višina minimalne plače mora namreč biti objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja