Go to Top

Razvoj cepiva – Evropska komisija bo prispevala 400 milijonov evrov

Razvoj cepiva in to čimprej je nujno potreben. Možnost za širjenje okužb je vsa večja, saj so pred nami zimski meseci. Države se zato pospešeno trudijo za hiter razvoj cepiva, s katerim bi zamejili epidemijo. Evropska komisija bo za pravičen dostop do cepiva prispevala 400 milijonov evrov, s čimer bi nabavili dve milijardi odmerkov cepiva. S tem naj bi zmanjšali tveganje za proizvajalce, ki jih skrbi usoda naložb, in za države, ki jih skrbi, da si, ko bo razvoj cepiva končan, tega ne bi mogle privoščiti.

Informativni izračun plače

Ali veste, da si tudi kot podjetnik lahko pridobite dodatna sredstva za svoje poslovanje? Javnih razpisov, preko katerih na občinskem, nacionalnem, evropskem in mednarodnem nivoju ni malo. Bi se želeli prijaviti na katerega izmed njim, pa ne veste kako? Pišite nam na data@data.si – z veseljem vam priskočimo na pomoč!

Predstavitev aktualnih javnih razpisov

Možnost za širjenje okužb vse večja

Epidemija je pri nas znova v porastu. Spomnimo, da smo prvega aprila še imeli 56 novih okužb, za tem pa se je krivulja pričela spuščati. Številke nad 50 nismo zabeležili do včeraj, ko so poročali o novem rekordu v drugem valu. Po podatkih epidemiologov sicer do trenutnega porasta okužb prihaja predvsem zaradi stikov med ljudmi na delovnih mestih. Pred nami so tudi zimski meseci, ko je možnost za širjenje okužb večja.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Evropska komisija bo prispevala 400 milijonov

Evropska komisija je napovedala, da bo v podporo pobudi Svetovne zdravstvene organizacije za pravičen dostop do cenovno dosegljivih cepiv proti covidu-19 po vsem svetu prispevala 400 milijonov evrov. Do prihodnjega leta, ko naj bi bil razvoj cepiva končan, naj bi nabavili dve milijardi odmerkov cepiva. Gre za pobudo Covax, ki naj bi vsaki državi zajamčil pravičen dostop do cepiva.

V Bruslju so sicer od maja za novi koronavirus zbrali že skoraj 16 milijard evrov. S tem denarjem pospešujejo razvoj cepiva, načine diagnostike in zdravljenja ter krepijo zdravstvene sisteme.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Države se trudijo za hiter razvoj cepiva

Države se trudijo, da bi bil razvoj cepiva, s katerim bi zamejili epidemijo, čimhitrejši. V razvoj cepiva so se vključili tudi slovenski strokovnjaki na Kemijskem inštitutu. Razvili so tudi novo tehnologijo, ki bo uporabna tudi za cepiva za druge viruse v prihodnje.

Cepivo bi bilo lahko v Sloveniji dostopno še letos. NIJZ pravi, da bi bilo za uspešen boj proti virusu treba cepiti vsaj 60 odstotkov populacije. Hrvaška je pri Evropski komisiji že rezervirala 1,5 milijona odmerkov. Slovenija ni podpisala nobene zavezujoče pogodbe, so se pa pridružili iniciativi. Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Tina Bergant je pri tem prepričana, da bo Evropska komisija zagotovila, da nobena država ne bo izostala, saj virus ne pozna meja.

Pravni nasvet

Cepljenje naj bi bilo prostovoljno

Ko bo razvoj cepiva končan, naj bi bilo cepljenje prostovoljno. Se pa pojavljajo mnenja, da bi morali tisti, ki se za cepljenje ne bodo odločili in bodo zboleli za covidom-19, stroške zdravljenja kriti sami. Ob zapletih pa ti lahko nanesejo tudi 25 tisoč evrov. Trenutno še ne vedo, kdo bo prvi deležen cepiva – najverjetneje pa takrat, ko bo razvoj cepiva končan, na začetku ne bodo cepili otrok, saj ti praviloma ne zbolijo v najhujši obliki in niso primarni vir okužb. Razmišljajo o cepljenju starostnikov ali delavcev, ki vstopajo v stik s številnimi ljudmi.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja