Go to Top

Prostih delovnih mest vedno več – največ v gostinstvu!

Prostih delovnih mest je čedalje več

Prostih delovnih mest v drugem četrtletju letošnjega leta je bilo razpisanih več kot 25 tisoč. To je za šest odstotkov več kot v prvih treh mesecih leta. Po podatkih Sursa je tako število prostih delovnih mest doseglo najvišjo raven po letu 2008.

Odprtje s.p. – hitro in enostavno na DATA točki!

Le v šestih dejavnostih manj prostih delovnih mest v drugem četrtletju

V primerjavi s prvimi tremi meseci letošnjega leta, je bilo le v šestih dejavnostih manj ponudbe prostih delovnih mest. Najbolj je upadla v predelovalnih dejavnostih (za 300 manj) in gradbeništvu (za 210 manj). Po ocenah Sursa bi lahko na to vplivale nestabilne razmere na področju cen osnovnega materiala in pogonskih goriv. Lahko pa se je začel umirjati tudi trend intenzivnega iskanja novih sodelavcev, ki je bil opazen v prejšnjih devetih mesecih.

Za izračun plače uporabite naš kalkulator!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Povpraševanje po novi delovni sili se je povečalo za četrtino!

Na letni ravni je bilo povpraševanje po novi delovni sili večje za četrtino. To pomeni, skoraj 5100 prostih delovnih mest več. Največja medletna rast je bila v gostinstvu. In sicer je bilo 1100 prostih delovnih mest več kot lani! Povpraševanje je bilo v primerjavi z lani večje na vseh področjih dejavnosti, razen v rudarstvu, predelovalnih dejavnostih in poslovanju z nepremičninami. Število zasedenih delovnih mest je bilo na letni ravni za 19.300 višje. Število zasedenih delovnih mest rast od drugega četrtletja 2014. Izjema je bilo le drugo četrtletje 2020, ko je izbruhnila epidemija covida-19.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Največ povpraševanja v gostinstvu!

Stopnja prostih delovnih mest je bila v drugem četrtletju najvišja v gostinstvu. In sicer 8,3-odstotna. To je za 1,5 odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju. V gostinstvu je bilo v drugem četrtletju razpisanih za skoraj 560 mest več kot v prejšnjem četrtletju, so pokazali podatki Sursa. Število zasedenih delovnih mest pa se v dejavnosti gostinstva ni povečalo v skladu s povpraševanjem. Bilo jih je namreč 100 več. V zadnjem letu je bilo v gostinstvu zasedenih okrog zasedenih delovnih mest.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja