Go to Top

Prometni zakon prinaša spremembe, karanteno bodo odrejali policisti

Prometni zakon – na cestah nas čakajo spremembe, ki jih prinašajo nova pooblastila policistov in nov prometni zakon.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Avtoprevozniki, ali ste seznanjeni katere spremembe so uvedene za vas? Preverite pri pravnikih DATA d. o. o. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528!

Informativni izračun plače

Policisti bodo odrejali karanteno

Vlada je včeraj določila, da bodo osebe, ki jim je odrejena karantena, od 20. julija v Slovenijo lahko vstopale na kateremkoli mejnem prehodu – gneča tam bo najbrž manjša, saj bodo po novem karantenske odločbe vročali policisti, kar so do sedaj na točno določenih mejnih prehodih s časovno omejitvijo počeli le zdravstveni inšpektorji. Policisti bodo po novem vročali odločbe o karanteni tudi v notranjosti države.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Spremembe na cestah prinaša tudi nov prometni zakon

V teh dneh v veljavo stopa tudi nov prometni zakon, ki ga je sprejela ekipa ministra Vrtovca. Nove pristojnosti bodi dobili uslužbenci Finančne uprave, ki bomo po novem imeli pooblastila za samostojen nadzor vseh vozil v prometu, razen vozil s spremstvom, s prednostjo ali vozil Slovenske vojske. Nadzorne osebe Darsa so dobile nova pooblastila za nadzor prometa v času zimskih razmer in nadzor tovornih vozil, pa tudi glede kršitev signalizacije. Redarji pa se bodo po novem lahko pojavljali v križiščih, kjer bodo lahko usmerjali promet.

BRUTO NETO PLAČA

Nov prometni zakon vas lahko močno udari po žepu!

Nov prometni zakon prinaša zvišanje globe za uporabnike mobilnih telefonov med vožnjo. Če ste morali do sedaj ob morebitni uporabi mobilnika med vožnjo plačati 120 evrov kazni, se ta po novem zvišuje na 250 evrov in 3 kazenske točke.

Pravni nasvet

Podani pogoji za udeležbo električnih skirojev v prometu

Prometni zakon spreminja tudi kategorijo lahkih motornih vozil, kamor štejejo tudi električne skiroje – tovarniška omejitev hitrosti mora biti 25 km/h, vozniki morajo biti stari najmanj 14 let, uporabljate pa jih lahko tako na pločniku kot kolesarskih stezah – kjer teh površin ni, pa lahko uporabljate tudi ceste z omejitvijo 50 km/h. Čeprav je bil podan predlog, da bi bila čelada obvezna za vse, nov prometni zakon določa obvezno uporabo čelade le za mlajše od 18 let.

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Časovna omejitev parkiranja na počivališčih

Na počivališčih avtocest in hitrih cest boste lahko parkirali do največ 25 ur, svoj prihod pa boste morali na vozilu označiti. Samo prikolice ne bodo več smele biti parkirane, saj vas sicer čaka globa tako za voznika kot lastnika vozila.

Informativni izračun dnevnice

Na področje alkohola niso posegali

Čeprav tudi letošnja statistika žrtev na slovenskih cestah kaže, da je alkohol eden najpogostejših dejavnikov za nastanek najhujših prometnih nesreč in si je AVP prizadeval za strožje postopanje s kršitelji, se njihove želje  za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in drog niso uresničile – ekipa ministra Vrtovca se v to področje ni spuščala, naredili so le nekaj lepotnih popravkov v zapisih.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Red je vedno pas pripet

Ne glede na (ne)spremembe, ki jih prinaša nov prometni zakon, se na ceste podajajte z glavo – pazite nase in na ostale udeležence v prometu, ne uporabljajte telefona, ne vozite pod vplivom alkohola in ostalih drog, prilagodite hitrost svoje vožnje in ne pozabite na varnosti pas, ki rešuje življenja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja