Go to Top

Prijava začasnega prebivališča tujcev – kakšne so obveznosti?

Prijava začasnega prebivališča (ali stalnega prebivališča) tujca je tujčeva obveza, ki jo ureja Zakon o prijavi prebivališča (UL RS, št. 52/16, v nadaljevanju ZPPreb-1).  Dovoljenje za prebivanje v Sloveniji tujcem omogoča vstop in prebivanje v državi. Odvisno od vrste dovoljenja, ki je izdano tujcu je ta dolžan urediti prebivališče – stalno ali začasno.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

 

Prijava začasnega prebivališča tujcev: kako z našo pomočjo do naslova v Sloveniji?

Dovoljenje za bivanje v Sloveniji se lahko pridobi s pozitivno rešeno prošnjo za enotno dovoljenje za prebivanje in delo (državljani BiH in Srbije potrebujejo poleg tega še delovno dovoljenje, ki v postopku izdaje enotnega dovoljenja na upravni enoti velja kot soglasje).

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Vse postopke vezane na pridobitev dovoljenja za bivanje v Sloveniji lahko po pooblastilu vodi za vas DATA d.o.o. – Vi pa z dovoljenjem za prebivanje pridobite pravico do bivanja, kot tudi dovoljenje za vstop v državo.

Prijava začasnega prebivališča ni obvezna prav za vse!

Kot navaja Zakon o prijavi prebivališča (10. člen ZPPreb-1) mora posameznik tako državljan kot tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje v Sloveniji, ki začasno prebiva zunaj naslova stalnega prebivališča več kot 90 dni, pri upravni enoti prijavi začasno prebivališče v osmih dneh od dneva začasne naselitve.

Le posameznikom, ki v Republiki Sloveniji zaradi narave dela (napotitev v tujino) ne prebivajo, prijava začasnega prebivališča ni potrebna; lažna prijava na naslovu, kjer ne prebiva oseba namreč ni dovoljena.

Prijava začasnega prebivališča tujcev: ste prejeli dovoljenje za stalno prebivanje in še niste uredili naslova?

V primeru, da v Sloveniji tujec pridobi dovoljenje za stalno prebivanje, mora prijaviti stalno prebivališče v osmih dneh od dneva njegove vročitve dovoljenja.

Prehod meje v času epidemije: vam zaradi službene poti sledi karantena?

Prijava začasnega prebivališča tujcev: ne pozabite na podaljšanje prijave začasnega prebivališča ob izteku!

Začasno prebivališče je prebivališče, kjer posameznik biva začasno zaradi dela, šolanja ali drugih razlogov. Če ima tujec veljavno dovoljenje  za začasno prebivanje, potrdilo o prijavi prebivanja ali vizum za dolgoročno bivanje (dokument, s katerim izkazujete zakonitost vašega začasnega prebivanja), mora tako obliko prebivališča prijaviti na naslovu, kjer začasno prebiva, v osmih dneh od dneva začasne naselitve ali v osmih dneh od dneva vročitve dovoljenja za prebivanje v Sloveniji.

Prijava začasnega prebivališča velja največ dve leti oziroma za čas dovoljenega prebivanja, če je ta krajši od dveh let. Posameznik je dolžan začasno prebivališče ponovno prijaviti pred njegovim prenehanjem, če  ima namen po poteku roka na naslovu še naprej začasno prebivali.

Če posamezniku, ki ima izdano dovoljenje za prebivanje in delo v Sloveniji na osnovi zaposlitve,  predčasno preneha delovno dovoljenje, preneha tudi podlaga za bivanje. Tudi v takem primeru se lahko obrnete na naše strokovnjake, ki vam bodo svetovali.

Informativni izračun plače

Prijava začasnega prebivališča tujcev: pomagamo vam tudi pri prijavi prebivališča vaših družinskih članov!

Prav tako morajo tujci urediti začasno prebivališče svojih otrok ali drugih družinskih članov, če v Sloveniji bivajo na podlagi pridobljenega dovoljenja za bivanje ali so se tu rodili.

Kot tujec lahko prijavi stalno prebivališče v Sloveniji samo tisti, ki mu  je bilo izdano dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji. V nasprotnem primeru, če tega še nima izdanega, mora najprej vložiti vlogo za pridobitev te pravice in seveda izpolnjevati določene pogoje. O izpolnjevanju pogojev in več o samem postopku vas lahko seznanimo na svetovanju v našem podjetju.

Pravni nasvet

Prijava začasnega prebivališča, kot tudi stalnega prebivališča, je možna sedaj tudi po elektronski pošti

S pričetkom veljave Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 v upravnih zadevah (Uradni list RS št.183/2020) z dne 11.12.2020 je prišlo do nekaterih sprememb glede fizičnega poslovanja s strankami tudi na samih Upravnih enotah, ki urejajo prijave prebivališč.

Prijava začasnega prebivališča tujcev se lahko uredi tudi digitalno, in sicer vlogo je treba oddati po elektronski poti, tudi brez kvalificiranega elektronskega podpisa. To ne vpliva na dolžnost tujca do prijave prebivališča, vpliva pa na to, da lahko samo prijavo izvede elektronsko.

V podjetju DATA d.o.o. naš pravni oddelek redno spremlja vse aktualne spremembe, tako se lahko z vsemi vprašanji obrnete na nas in z veseljem vam bomo pri samih postopkih tudi pomagali.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja