Go to Top

Pridobitev kredita – po novem lažje do kredita?

Pridobitev kredita bo po novem v Sloveniji lažja, saj je Banka Slovenije omilila zahtevane pogoje za pridobitev posojila. Kakšni pa so novi pogoji in kako bo to vplivalo na slovensko gospodarstvo?

Ste se odločili za ustanovitev podjetja in imate davčne ali pravne dileme? Pokličite 01/600-1530 in se naročite na strokovno svetovanje s pravnimi in davčnimi svetovalci podjetja Data. Termin registracije podjetja pa lahko rezervirate tudi preko naše spletne strani!

Informativni izračun plače

Pridobitev kredita – kakšni so novi pogoji?

Banka Slovenije bo z julijem spremenila ukrep o omejitvi kreditiranja potrošnikov. Nova spodnja meja kreditne sposobnosti naj bi temeljila na minimalnih življenjskih stroških. Tako bo znesek minimalne kreditne sposobnosti padel na 745 evrov. Trenutno je na 915 evrov.

Med drugim naj bi se pri izračunu letnega dohodka po novem upoštevali tudi otroški dodatek in nekateri drugi socialni prejemki. V preteklosti niso bili vključeni v izračune. Po podatkih Banke Slovenije je namen spremembe pogojev za pridobitev kredita prepoznavanje kreditne sposobnosti tistih, ki so bili preteklosti iz teh kalkulacij izključeni. Uvedena bo tudi enotna omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom posojilojemalca. Po novem bo ta omejena na 50 odstotkov, ne glede na višino dohodka.

Koliko znašajo socialni transferji v letu 2023?

podjetniško svetovanje

Koliko regresa vas čaka v 2023?

Pridobitev kredita – kolikšne so pričakovane spremembe pri najemanju posojil?

Pridobitev kredita bi tako naj bila lažja za kreditojemalce z nizkimi dohodki. Za tiste z višjimi dohodki večjih sprememb ne bo. Maksimalna anuiteta za tiste z neto dohodkom 878 evrov bo znašala 133 evrov. Za tiste, ki imajo nad 1.800 evrov prihodkov razlike ne bo.  

Ti podatki naj bi bili glavni razlog, da se povpraševanje po novih posojilih naj ne bi drastično povečalo. Ljudi z nizkimi dohodki, ki iščejo pridobitev kredita, je namreč malo. Sprememba uredbe pa bo dala priložnost tistim, ki kredit potrebujejo.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja