Go to Top

Prehod meja je omejen

Prehod meja s sosednjimi državami je spremenjen. Pogoji na temo prehoda meja so vroča tema pogovorov vseh, ki so v obdobju velikonočnih praznikov, načrtovali krajši oddih v svoji napremičnini v tujini, obisk sorodnikov in prijateljev ali vsaj zanimiv izlet na kakšno turistično destinacijo. Kaj zahtevajo naše sosednje države za prehod meja?

Obračunajte si plačo

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Prehod meja s Hrvaško

Hrvaška vlada se je odločila, da bo omogočila prehod meja brez potrebnega potrdila o opravljenem PCR-testu vsem tistim, ki bodo dokazali, da so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19 ter tistim, ki so se cepili proti covidu in imajo potrdilo o cepljenju. Prehod meja bodo omogočili tudi tistim, ki so se cepili s cepivi, ki v Evropski uniji niso potrjena, kot sta rusko ali kitajsko. Od drugega odmerka bo moralo miniti najmanj 14 dni. Možen bo prehod meja tudi z opravljenim PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur, po novem pa tudi s hitrim antigenskim testom.

Oči so uprte v PKP9

Pogoje zaostruje tudi Avstrija

Za vstop v Avstrijo potrebujete negativen test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Ukrep velja tako za dnevne in tedenske delovne migrante, študente in šolarje. V nasprotnem primeru je treba v obvezno desetdnevno karanteno, ki jo je mogoče prekiniti šele po petih dneh na podlagi negativnega hitrega ali PCR testa.

Za vas spremljamo novosti glede vladnih ukrepov. Nazadnje smo pisali o povračilu nadomestila plače ter o varstvu otrok v času zaprtja . Sprotno obveščenost si lahko zagotovite s prijavo na naše e-novice.

Prijava na e-novice

Zaostreni pogoji za prehod meja z Italijo veljajo od srede

Pogoj za prehod meja z Italijo je negativen hiter ali PCR test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Uvedli pa so še obvezno petdnevno karanteno, ki velja za vse, tudi tiste, ki so se cepili oziroma preboleli covid-19. Po karanteni pa je treba ponovno opraviti testiranje. Napovedali so, da bodo ti pogoji veljali do 6. aprila. Več o prehajanju meja lahko preberete na vladni strani.

Pravni nasvet

Madžarska: tujci potrebujejo pisno dovoljenje madžarske policije

Madžari imajo svoj pristop za prehod meja. Določili so 30-kilometrski pas od meje in v tem pasu dovolijo gibanje dnevnim migrantom iz sosednjih držav, ki državo zapustijo v 24 urah.  V primeru suma na okužbo tuji državljan ne bo smel vstopiti na Madžarsko, pri čemer je – tudi v primeru, da sum na okužbo ne obstaja – možno odrediti 10-dnevno uradno ali domačo karanteno. V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48-urnim razmikom. V primeru dveh negativnih testov se tujemu državljanu prizna izjema od odrejene karantene.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike za ponudbo na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja