Go to Top

Pravilnik o pogojih, merilih in pravici do izplačila dela plače s poslovno uspešnostjo

Pravilnik o pogojih, merilih in pravici do izplačila dela plače z poslovno uspešnostjo je dokument, ki ureja način nagrajevanja zaposlenih na podlagi poslovne uspešnosti podjetja. Ta pravilnik omogoča, da je del plače, variabilni del, vezan na poslovne rezultate. Potrebujete pomoč pri pripravi pravilnikov? Imate kakšno drugo vprašanje s področja delovnopravne zakonodaje? Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Pravilnik o pogojih, merilih in pravici do izplačila dela plače – zakonska podlaga

Pravilnik temelji na Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) in drugih predpisih, ki se nanašajo na delovna razmerja in plače. Pravilnik ureja pogoje, merila in pravice v primeru plačila poslovne uspešnosti.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Vse o normiranem s.p.

Pravilnik o pogojih, merilih in pravici do izplačila dela plače – vsebina

Vsebina pravilnika obsega več ključnih elementov. Opredeljeni so pogoji za dodelitev variabilnega dela plače, ki je pogosto odvisen od doseženih poslovnih ciljev podjetja. Ti cilji so lahko povezani z različnimi kazalniki uspešnosti kot so rast prihodkov, dobiček, znižanje stroškov poslovanja ali rast tržnega deleža.

Pravilnik prav tako določa merila za ocenjevanje uspešnosti zaposlenih. Ta merila so lahko individualna ali timska ter morajo biti jasno opredeljena, da se zagotovi transparentnost pri podeljevanju nagrad. Pomembno je tudi, da se postopki ocenjevanja redno pregledujejo in prilagajajo glede na spremembe v poslovanju.

Izplačilo poslovne uspešnosti se ne sme opraviti brez sprejetega pravilnika ter vsakokrat izdanega sklepa o izplačilu dela plače za poslovno uspešnost. V sklepu delodajalec vsakokrat določi višino izplačila poslovne uspešnosti.

Interni akti podjetja

Pravilnik o pogojih, merilih in pravici do izplačila dela plače – davčni vidik

Z davčnega vidika še vedno velja, da je neobdavčeno izplačilo poslovne uspešnosti vezano na: poslovno uspešnost podjetja in pravico določeno v internem aktu ali kolektivni pogodbi.

Davčno ugodnejša obravnava plačila za poslovno uspešnost se spremenila z novelo Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z), ki je v uporabi od 1. 1. 2022 dalje.

Skladno z 44/1/12 ZDoh-2 se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva plačilo za poslovno uspešnost, izplačano v zvezi z delovnim razmerjem v denarju ali naravi vsem upravičenim delavcem, če je pravica do izplačila za poslovno uspešnost določena v splošnem aktu delodajalca ali kolektivni pogodbi, in sicer do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji oziroma do višine 100 % povprečne mesečne plače delavca, vključno z nadomestili plače, izplačanih za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, če je to za zavezanca ugodneje.

Pravilnik o pogojih, merilih in pravici do izplačila dela plače z poslovno uspešnostjo igra ključno vlogo pri motivaciji zaposlenih in spodbujanju njihovega prispevka k uspehu podjetja.

Morda razmišljate o odprtju podjetja? Potrebujete nasvet pred odprtjem? Obrnite se na naše podjetniške svetovalce. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja