Go to Top

Povračilo stroškov prevoza bi moralo biti višje, pozivajo sindikati!

Povračilo stroškov prevoza kljub višjim cenam ostaja enako!

Povračilo stroškov prevoza kljub temu, da se stroški prevoza na delo višajo, ostajajo enaki. Najbolj rekordne cene goriv občutijo tisti, ki se v službo vozijo z bolj oddaljenih krajev. Če imate vprašanja glede davčne obravnave dodatkov pri plači ali pa dileme iz delovnopravne zakonodaje, se lahko obrnete na naše davčne in pravne svetovalce. Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na [email protected].

Informativni izračun dohodnine

Povračilo stroškov prevoza – koliko so višji stroški?

Poglejmo na primeru. Prejšnji mesec, ko je veljala regulacija cen pogonskih goriv je bila maksimalna cena za liter dizla 1,541 evra. Če vzamemo, da se nekdo v službo vozi 80 km v eno smer, to pomeni, da na mesec naredi 3200 km (od predpostavki, da ima mesec 20 delovnih dni). Predpostavljamo, da oseba vozi avtomobil z dizelskim motorjem, ki porabi 7 litrov na 100 km. V času veljavnosti uredbe so stroški prevoza znašali dobrih 345 evrov. Sedaj, ko je cena za liter dizla okrog 1,85 evra na liter, to pomeni, da bi v mesecu dni za prevoz na delo oseba porabila slabih 415 evrov. Razlika je torej slabih 70 evrov. Povračilo stroškov prevoza pa je enako.

Želite odpreti s.p.? Prvi korak je klic na 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

Povračilo stroškov prevoza mora povrniti delodajalec

Na zgornjem primeru smo videli, da so se stroški prevoza povečali, a povračilo stroškov prevoza ostaja enako. V skladu z ZDR-1 je delodajalec dolžan delavcu izplačati povračilo stroškov prevoza. Koliko, pa je odvisno od posameznih kolektivnih pogodb delodajalca. Pri tem je potrebno poudariti tudi, da uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja določa, da povračilo stroškov prevoza ni obdavčeno do 0,18 evra na kilometer. Povračilo za malico je recimo neobdavčeno do 6,12 evra na dan.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Sindikati pozivajo vlado, naj zviša povračilo stroškov prevoza

Ti neobdavčeni zneski se niso spremenili od leta 2008. Od takrat do danes pa so se pogonska goriva in tudi hrana podražila za več kot 30 %. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zato vladi predlaga, da se povračilo stroškov prevoza poviša (enako tudi povračilo stroškov prehrane). Njihov predlog je, da se stroški prehrane dvignejo na 8,10 evra, povračilo stroškov prevoza pa na 0,24 evra na kilometer.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja