Go to Top

Povračilo stroškov prevoza – kaj določajo kolektivne pogodbe?

Povračilo stroškov prevoza na delo od julija lahko višje!

Povračilo stroškov prevoza na delo je lahko od 1. julija 2022 višje. Spremenila sta se namreč najvišja neobdavčena zneska za povračilo stroškov prevoza na delo kot za službena potovanja. A to dejansko ne pomeni, da se je povračilo stroškov prevoza avtomatsko spremenilo vsem. Za to je namreč potrebno pogledati v kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti, ki med drugim določajo tudi višino zneska za povračilo stroškov prevoza.

Odprtje s.p. na DATA točki – hitro in enostavno!

Spremenjena Uredba (lahko) pomeni višje povračilo stroškov prevoza

Po tem, ko se je spremenila Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja znaša neobdavčeno povračilo za prevoz na delo 0,21 evra na kilometer. Za službena potovanja pa je ta znesek 0,43 evra na kilometer. Več o tem smo pisali v članku Kilometrina 2022 – kakšne so torej novosti oz. spremembe?

»Vzemite v roke« kalkulator za informativni izračun plače!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

To ne pomeni avtomatskega dviga za vse!

Že takrat smo omenili, da zvišanje ne pomeni, da se bo povračilo stroškov prevoza zvišalo za vse. Zvišala se je namreč samo višina neobdavčenega zneska za povračilo za prevoz na delo. In sicer za 0,18 evra na 0,21 evra na kilometer. V nadaljevanju bomo pogledali, kaj določajo nekatere kolektivne pogodbe glede povračila za prevoz na delo.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Povračilo stroškov prevoza – kaj določajo nekatere kolektivne pogodbe?

Delavec je upravičen do povračila stroškov prevoza na dela in z dela za dan prisotnosti na delu za razdaljo od bivališča, s katerega prihaja na delo, do kraja, na katerem opravlja delo. In sicer v skladu s pogodbo o zaposlitvi, kolektivno pogodbo pri delodajalcu ali splošnimi akti delodajalca. Poglejmo, kaj določajo nekatere kolektivne pogodbe za povračilo stroškov prevoza.

Kolektivna pogodba Povračilo stroškov prevoza
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine ·         najmanj v višini 70 % cene javnega prevoza;

·         če ni možnosti javnega prevoza, najmanj 0,16 evra za vsak polni kilometer in največ v višini neobdavčenega zneska.

Kolektivna pogodba papirne in papirno predelovalne dejavnosti ·         v višini 70 % cene najcenejšega javnega prevoza, kadar delodajalec plača povračilo stroškov javnega prevoza;

·         v višini 0,13 evrov/kilometer, kadar delodajalec plača povračilo stroškov lastnega prevoza.

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti ·         v višini 100 % cene najcenejšega javnega prevoza;

·         če ni možnosti javnega prevoza pripada povračilo stroškov prevoza na delo in z dela 0,18 evra za vsak polni kilometer.

Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma ·         v višini 100 % cene najcenejšega javnega prevoza;

·         če delavec zaradi utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, mu pripada povračilo stroškov prevoza v višini 0,18 evrov za polni kilometer.

Kolektivna pogodba komunalnih dejavnosti ·         v višini cene javnega prevoza;

·         če ni javnega prevoza, je delavec upravičen do 0,18 evrov na prevoženi kilometer z osebnim vozilom.

Kolektivna pogodba za poštne in kurirske dejavnosti ·         Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela znaša 100 odstotkov cene najcenejšega javnega prevoza oziroma 80 odstotkov zneska, določenega v 3. členu Uredbe – se pravi 0,168 evra/km.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja