Go to Top

Potrdila o nekaznovanosti lahko zahtevajo delodajalci! Kje jih dobite?

Potrdila o nekaznovanosti pogost pogoj v zaposlitvenih oglasih

Potrdila o nekaznovanosti so uradni dokumenti, ki dokazujejo da oseba, za katerega so izdana, v Republiki Sloveniji ni bila pravnomočno obsojena za kazniva dejanja. V katerih primerih so zahtevana potrdila o nekaznovanosti? Kje in na kak način ga lahko dobite?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Kaj so sploh so? Kdo jih mora predložiti?

Kot že omenjeno, so potrdila o nekaznovanosti izpisi iz kazenske evidence, evidence vzgojnih ukrepov in evidence izbrisanih obsodb za kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost in izkazuje podatke o pravnomočnih sodbah, kot veljajo na dan izdaje potrdila. V kolikor je bila oseba izbrisana iz kazenske evidence, velja za neobsojeno. Potrdila o nekaznovanosti morajo obvezno predložiti vsi, ki se zaposlujejo v javnem sektorju, v izobraževanju in vzgoji, na policiji in v varnostni službi. Velikokrat pa potrdila o nekaznovanosti zahtevajo tudi zasebni delodajalci.

Koliko bo znašala vaša plača? Preverite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kdo jih izdaja?

Potrdila o nekaznovanosti izdaja Ministrstvo za pravosodje. In sicer se izdajajo samo v slovenskem jeziku. V kolikor oseba potrebuje potrdilo o nekaznovanosti za postopke v tujini, ga bo potrebno še prevesti.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Kako do njega?

Kako pa sploh pridete do potrdila o nekaznovanosti? Obstaja več načinov. Prvi način je oddaja elektronske vloge. To lahko oddate preko eUprave. Boste pa v tem primeru potrebovali elektronsko prijavo (po novem bo to možno tudi z novimi elektronskimi osebnimi izkaznicami) in elektronski podpis. Če boste potrdila o nekaznovanosti naročali elektronsko je potrebno označiti, ali potrebujete potrdilo za tujino. Če ga, vam ga pošljejo v papirni obliki po pošti na naslov vročanja. V kolikor pa potrdila potrebujete za uporabo v Sloveniji pa ga boste še isti dan prejeli v elektronski obliki v portalu eUprava v razdelku Oddane vloge. Če “elektronike” niste tako vešči, lahko potrdila o nekaznovanosti naročite tudi po pošti. Vloga se pošlje na Ministrstvo za pravosodje, Župančičeva 3, 1000 Ljubljana. Možno pa je tudi osebna oddaja vloge v sprejemni pisarni ministrstva za pravosodje. Potrdilo o nekaznovanosti se običajno izda še isti ali najpozneje naslednji dan po prejemu vloge. Je pa izdaja potrdila o nekaznovanosti brezplačna.

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?

Potrdila o nekaznovanosti ne smemo zamenjavati s potrdilom, da oseba ni v kazenskem postopku!

Nekateri potrdila o nekaznovanosti zamenjujejo s potrdilom, da oseba ni v kazenskem postopku. Poudariti je treba, da gre za dve različni potrdili. Če potrdila o nekaznovanosti izdaja ministrstvo za pravosodje, pa potrdila, da oseba ni v kazenskem postopku izda sodišče prve stopnje (okrajno sodišče).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja