Go to Top

Javni uslužbenci bodo novembra prejeli višje plače!

Javni uslužbenci bodo prejeli tudi poračun regresa ter nadomestila za prehrano

Javni uslužbenci bodo novembra prejeli višje plače. Za koliko bodo plače v javnem sektorju višje? Dobili bodo tudi poračun regresa in višjega nadomestila za prehrano.

Odprtje s.p. lahko opravite na naši DATA točki! Pokličite na 01/600-1530!

Plačni razredi so se zvišali za 4,5 odstotka

Novembra bodo javni uslužbenci prejeli višje plače. Vrednost plačnih razredov se je zvišala za 4,5 odstotka. Poleg višje plače pa bodo javni uslužbenci prejeli tudi poračun višje nadomestilo za prehrano. S 1.9.2022 se je namreč to (v javnem sektorju) povišalo s 4,94 evra na 6,15 evra. To pomeni, da bodo za septembrsko in oktobrsko prehrano prejeli približno 155 evrov. Mimogrede, preverite tudi, kako povračilo stroškov prehrane določajo nekatere kolektivne pogodbe.

Kolikšna bo pa vaša plača? Uporabite Datin kalkulator!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Javni uslužbenci bodo prejeli tudi poračun regresa

Višina dodatka k regresu, ki ga bodo dobili javni uslužbenci, je odvisna od plačnega razreda. Uslužbenci, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, bodo prejeli 300 evrov. Od 25. do 30. plačnega razreda bodo prejeli 250 evrov, od 31. do 35. razreda pa 200 evrov. Javni uslužbenci od 36. do 40. plačnega razreda bodo prejeli 150 evrov. Za tiste javne uslužbence, ki so razvrščeni od 41. do vključno 50. razreda, pa bo poračun oz. dodatek znašal 100 evrov. Gre za neto zneske. Mimogrede, približuje se tudi skrajni rok za regres za 2022.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Še en dvig plač aprila

Javni uslužbenci (vsaj večina) bodo nov dvig plač občutili še aprila. S 1. aprilom prihodnje leto se bodo plače dvignile za en plačni razred. To pomeni približno štiriodstoten dvig. To sicer ne bo veljalo za javne uslužbence v zdravstvu in socialnem varstvu. Tem so se plače povišale lani novembra. Mimogrede, preberite tudi koliko bi naj v letu 2023 znašala minimalna plača.

Ostanite na tekočem in se prijavite na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja