Go to Top

Poslovanje z uporabo žiga

Poslovanje z uporabo žiga (štampiljke) ni zakonska obveznost, saj Zakon o gospodarskih družbah za gospodarske družbe in samostojne podjetnike posameznike obvezne uporabe žiga ne določa, je pa bil slednji včasih obvezni del vsake sklenjene pogodbe ali drugega poslovnega dokumenta. Danes je ta odločitev prepuščena podjetjem samim. Zakonodaja tudi ne določa obveznosti dajanja izjav, da subjekt nima žiga, oziroma ne določa, da mora drugi subjekt dobiti tako izjavo, da bi lahko medsebojno veljavno poslovala.

Ste šele pred ustanovitvijo podjetja? Pokličite nas na telefon  01 600 1530  ali nam pišite na data@data.si za termin registracije ali podjetniško svetovanje pred registracijo..

Kalkulator za izračun plače

Vendar pa je poslovanje z uporabo žiga uveljavljena poslovna praksa. Namreč, še vedno je veliko domačih in tujih podjetij, ki poslujejo z uporabo žiga. Večina podjetnikov je mnenja, da žig še zmeraj zagotavlja verodostojnost dokumentu, hkrati pa je pomemben del celostne grafične podobe podjetja. Žig torej daje podjetju poleg podpisa samemu dokumentu nekoliko več kredibilnosti, poleg tega pa vam lahko skrajša čas pri nekaterih opravilih, kar je njegova velika prednost. Uporabite ga lahko pri pošiljanju priporočenih pošiljk, izpolnjevanju obrazcev, pisanju dopisov in podobno.

Ustanovitev podjetja

Poslovanje z uporabo žiga – interni akti

Potrebno je vedeti, da v kolikor ga podjetje želi uporabljati, mora to ustrezno urediti v svojih internih aktih. Prav tako je v tem primeru potrebno voditi evidenco oseb, ki so pooblaščene za uporabo posameznih žigov, kar zagotavlja odgovornost pri njihovi uporabi. Če je sprejeta odločitev o uporabi žiga, ga je potrebno imeti na vseh pogodbah in ostalih dokumentih. Zato zna biti nerodno, če ga nimate vedno s seboj, saj se mora ta uporabljati vedno in povsod. Žig

Prednosti normiranega s.p.

Pravno svetovanje

Izračun dnevnice 2024

Obstaja več vrst in oblik žigov. Od majhnih do velikih, od črnobarvnih do barvnih in različnih modelov. Na žig lahko dodamo tudi logotip podjetja. Če podjetje potrebuje žig le za potrjevanje poslovnih dokumentov, naj ta vsebuje le ime podjetja in naslov. Če ga pa uporabljate tudi kot nekakšno vizitko, pa naj vsebuje še davčno številko, ID-številko za DDV, matično številko, kontaktne podatke in podobno. Če uporabljate večje število žigov, naj bodo ti označeni z zaporednimi številkami.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2024?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Nova podjetja naj si žig izdelajo, ko prejmejo potrjen sklep o registraciji svojega podjetja in ne prej. Če vam namreč pristojni register na primer zavrne ime podjetja, vam ostanejo le nepotrebni stroški. Kolikor pa že govorimo o stroških v zvezi s samo izdelavo žiga, pa lahko izdelavo žiga oziroma sam žig uveljavljate kot strošek v podjetju. Zato je potrebno od izdelovalca pridobiti izvirni (original) račun.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja