Go to Top

Posebnosti pri informativnih izračunih – na kaj biti pozorni?

Posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2021

Posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2021 je kar nekaj. Na posebnosti pri informativnih izračunih so opozorili na Fursu. Kaj se ne šteje v davčno osnovo? S vprašanji glede dohodnine oz. drugih davkov se lahko obrnete tudi na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Posebnosti pri informativnih izračunih – katere so?

Kot smo že pisali, so bili prvi informativni izračuni dohodnine poslani 31.3.2022. To pomeni, da so tisti, ki so bili v prvem svežnju, prve dohodnine prejeli v prvih dneh aprila. Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine bo poslan 31.5.2022. Iz Fursa so opozorili na nekaj posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine za 2021. Izpostavili so posebnosti pri regresu, delu plače za poslovno uspešnost ter posebno davčno obravnavo določenih dodatkov, ki so bili izplačani za delo v težkih, zahtevnih in rizičnih razmerah epidemije covida-19.

Bi želeli ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Posebnosti pri informativnih izračunih glede regresa

Prva izmed posebnosti pri informativnih izračunih je glede regresa. Izplačevalci dohodka so v nekaterih primerih v Povzetek obračuna dohodkov, izplačanih od 1.1.2021 do 31.12.2021 vključili podatek o izplačanem regresu v celotnem znesku izplačanega regresa. A regres se v davčno osnovo ne všteva oz. se všteva le znesek regresa v delu, ki presega 100 % povprečne plače zaposlenih v Sloveniji. V letu 2021 je ta znašala 1.969,59 evra. Če prejet znesek regresa 2021 ni presegal tega zneska, se ta ne šteje v vašo davčno osnovo. Če pa je regres presegal ta znesek, se v davčno osnovo šteje le znesek, ki je višji od 1.969,59 evra. Primer: Če ste lani prejeli 2200 evrov regresa, se vam v davčno osnovo šteje 230,41 evrov. Mimogrede, preberite tudi, do kdaj morate prejeti regres za leto 2022.

Bi želeli ob redni zaposlitvi dodatno zaslužiti? Rešitev je popoldanski s.p.!

Posebnosti pri informativnih izračunih glede poslovne uspešnosti

Druga izmed posebnosti pri informativnih izračunih je glede nagrade iz poslovne uspešnosti oz. pogovorno bolj znane božičnice. Tukaj dejansko velja vse enako kot pri davčni obravnavi regresa. Če je bila božičnica prejeta 2021 v znesku do 1.969,59 evra, se ne šteje v davčno osnovo. V kolikor pa je bila višja, pa se v davčno osnovo šteje zgolj znesek božičnice, ki je bil višji od 1.969,59 evra. To tudi pomeni, da je na informativnih izračunih za dohodnino 2021, polje 1111 – Del plače za poslovno uspešnost prazno, če ste prejeli znesek nižji od lanske povprečne plače. Enako je pri regresu in polju 1103 – Regres za letni dopust. Na dnu informativnega izračuna je zapisana obrazložitev.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Posebnosti pri informativnih izračunih glede dodatkov zaradi epidemije

Tretja izmed posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine za leto 2021 pa so dodatki, prejeti za delo v težkih, zahtevnih in rizičnih razmerah zaradi epidemije covida-19. Te so prejeli nekateri zaposleni v socialnem varstvu, zdravstvu in v nekaterih drugih panogah. Ti dodatki se v skladu z 59. členom Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 (ZIUPOPDVE) ne vštevajo v davčno osnovo za letno odmero dohodnine za odmerno leto 2020 in 2021. Bolj podrobnejšo razlago lahko preberete v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na Fursu.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja