Go to Top

Popust na DDV – kako na Portugalskem rešujejo turistični sektor

Popust na DDV bi morda lahko rešil tudi prizadeti slovenski turizem – bodo novi “turistični boni” zadostovali?

Popust na DDV v turističnih dejavnostih je spodbudna shema, ki so jo vpeljali na Portugalskem. Tako skuša Portugalska vlada pomagati tako turističnem kot gostinskem sektorju hkrati. Si drznemo česa podobnega zamisliti tudi v Sloveniji?

Informativni izračun plače

Popust na DDV – kdo je upravičenec te oblike portugalske pomoči?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Popust na DDV bo na voljo za tiste, ki so davčno registrirani na Portugalskem. Stranke bodo tako ob plačilu računa za turistične storitve morale navesti svojo davčno številko, njihovi dobropisi pa bodo zabeleženi na spletnem portalu. Domačini se lahko tako odločijo, ali bodo plačali DDV iz svojih računov državi ali pa bodo znesek zadržali kot kredit, ki ga bodo porabili v naslednjem četrtletju.

davčno svetovanje

Katere ukrepe nova shema prinaša?

Popust na DDV, ki bi naj pomagal med epidemijo prizadetemu turističnemu sektorju, bo omogočal, da lahko Portugalci porabijo DDV, vključen v njihove račune za turistične storitve kot kredit za druge storitve. Novost bo veljala tako za hotele kot tudi restavracije in kulturna prizorišča.

Za primerjavo – DDV znaša na Portugalskem za hotelske storitve in kulturne prireditve 6 %, med tem ko DDV za gostinske storitve znaša 13 %. Ta stopnja je veliko nižja, kot stopnja DDV, ki jo za podobne storitve plačujemo pri nas. Alkoholne pijače, sokovi in gazirane pijače pa so obdavčene s 23 % DDV-jem.

Popust na DDV bi se sicer moral upoštevati že od januarjem 2021, a je bila njegova uresničitev zaradi velikega števila okužb prestavljena. Novost bo Portugalce stala 200 milijonov evrov, financirali pa ga bodo iz sredstev, ki jih je država dobila za oživitev gospodarstva.

Vas zanima tudi: Samozaposlitev ali zaposlitev?

Podobni ukrepi uveljavljeni tudi drugod po Evropi

V Sloveniji je turistične bone, ki služijo izboljšanju gospodarskega položaja na področju turizma, prinesel tretji interventni zakon (PKP3). Do turističnega bona v vrednosti 200 evrov so bile upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. 3. 2020, ko je bila razglašena epidemija. Zaradi slabe epidemiološke slike pa je Vlada decembra prejšnje leto podaljšala možnost koriščenja turističnih bonov do konca leta 2021.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pri nas ni napovedi za ukrepe, kot je popust na DDV,  a k nam prihajajo tudi “novi” turistični boni!

Po najnovejših informacijah bi lahko nov interventni zakon prinesel nove turistične bone. Vsota naj bi bila nižja od lanske, koristili pa bi jih lahko tudi za druge storitve, ne zgolj za prenočitev z zajtrkom.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja