Go to Top

Poostren nadzor nad izplačilom regresa

Poostren nadzor nad izplačilom regresa izvaja Inšpektorat RS za delo. Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: ZDR-1) določa kdaj je potrebno izplačati regres in kdaj ga je dovoljeno izplačati kasneje. V letu 2019 se spreminja obdavčitev regresa, česar so najbolj veseli predvsem delavci. Država je namreč izplačilo regresa razbremenila dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Ste že izračunali kakšna bo vaša dohodnina za leto 2019? Kaj pa minimalna plača? Kako bo le-to vplivalo na socialne transferje, kot so denimo otroški dodatki? Uporabite Datin kalkulator za izračun dohodnine!

Informativni izračun plače

Ste dobili pravočasno izplačan regres? Delodajalci, naj vas poostren nadzor ne preseneti! Potrebujete pravni nasvet? Pokličite in se s svetovalci dogovorite za svetovanje!

12. Dnevi podjetništva 2019

Kaj pravi Zakon o delovnih razmerjih?

V skladu z ZDR-1 je delodajalec dolžan delavcu izplačati regres za letni dopust najkasneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila. Vendar slednje najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kaj pravi sodna praksa?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zakon ne določa posebej roka za izplačilo regresa za primere, ko se delavec zaposli v drugi polovici leta, to je po 1.7. v koledarskem letu. Iz sodne prakse pa izhaja, da je rok izplačila regresa v takšnih primerih do 31. 12. v tekočem koledarskem letu.

Poostren nadzor Inšpektorata RS za delo

Inšpektorat RS za delo izvaja poostren nadzor. Preverja namreč pravočasno in pravilo izplačilo regresa. Ob tem opozarja, da se 1. novembra izteče zadnji rok, do katerega morajo delodajalci izplačati delavcem regres za letni dopust za leto 2019.

Poostren nadzor v začetku leta 2019 je že obrodil sadove. Inšpektorat je letos ugotovil že 4.823 kršitev glede plačila za delo. Od tega kar 2.460 kršitev glede izplačila regresa. V letu 2018 so v celem letu ugotovili 1.926 kršitev glede izplačila regresa.

Pravni nasvet

Inšpektorat RS za delo opozarja, da so kršitve glede plačila za delo že več let zapored najpogosteje ugotovljene kršitve na področju delovnih razmerij. V celem letu 2018 so ugotovili 5.538 kršitev glede plačila za delo. To je skoraj 55 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev. Izstopajo predvsem kršitve glede plačilnega dneva (2.332 kršitev). Pri tem ne gre vedno za neizplačilo regresa, temveč pogosto tudi za nepravočasno izplačilo plače. Izstopajo tudi kršitve, ko delodajalci niso delavcem izdali mesečnih pisnega obračuna plače. Iz slednjega se poleg podatkov o delavcu in delodajalcu razvidni tudi podatki o:

  • plači,
  • nadomestilu plače,
  • povračilu stroškov v zvezi z delom in
  • drugim prejemki.

Pisni obračun plače je za delavca pomemben. V skladu z ZDR-1 je to namreč verodostojna listina, na podlagi katere lahko predlagajo sodno izvršbo. Zakon za neizplačilo ali zamudo pri izplačilu regresa določa globo v znesku od 3 tisoč do 20 tisoč evrov.

 

Preverite vse obveznosti delodajalca še pravočasno. Obiščite Datin seminar. Naj vas poostren nadzor inšpektorjev ne preseneti!

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja