Go to Top

Polovični prispevki PIZ niso subvencija

Polovični prispevki PIZ niso subvencija, zato ob zaprtju s. p. ne glede na to, kdaj bi ga zaprli, doplačevanje ali vračanje ni potrebno. Ko se posameznik kot samostojni podjetnik prvič vpiše v register, lahko namreč za prvo leto poslovanja uveljavlja za polovico nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) in za drugo leto za trideset odstotkov nižje prispevke za PIZ, vendar pri tem ni obvezan, da mora imeti status samostojnega podjetnika odprt določeno obdobje.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste se prvič vpisali v Poslovni register Slovenije in vas zanimajo osnovne obveznosti pri poslovanju?

Več informacij

Več o tem, katere prispevke in koliko mora samostojni podjetnik plačati, smo že pisali v prispevku Za samozaposlitev oprostitev plačila prispevkov za PIZ in tudi Oprostitev plačila prispevkov za s. p. izključno ob prvem vpisu v poslovni register.

Novi samostojni podjetniki referente VEM točke DATA namreč ves čas sprašujejo, ali imajo lahko kasneje kakšno obveznost do Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), če ob prvem vpisu v register uveljavljajo že omenjeno znižano plačilo za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Registracijo samostojne dejavnosti enostavno, hitro in brezplačno opravite na točki VEM podjetja DATA, kjer bomo za vas uredili vso dokumentacijo. Za termin se lahko naročite na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Zato želimo vse obstoječe in bodoče samostojne podjetnike opozoriti, da ne smejo zamenjevati tega ukrepa, ki ga je uvedel Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), s programom Subvencij za samozaposlitev, ki jih je imel pred nekaj leti Zavod RS za zaposlovanje.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Verjetno se vsi še dobro spomnite, da so lahko v okviru slednjega brezposelne osebe, ki so imele podjetniško idejo, se vključile v program samozaposlitve in po uspešno opravljenem programu odprle samostojno dejavnost, nato s strani ZRSZ prejele subvencijo v višini pet tisoč evrov (nazadnje, po zvišanju). V tem primeru je brezposelna oseba podpisala pogodbo z zavodom za zaposlovanje, da bo zaradi prejema subvencije za samozaposlitev  samozaposlena najmanj dve leti, če bo samostojno dejavnost zaprla pred tem, pa bo morala v sorazmernem deležu sredstva vračati.

Prijava na izobraževanje

Polovični prispevki PIZ niso posojilo!

Trenuten ukrep je drugačen. Izkoristijo ga lahko vsi, ki se prvič odločijo za samozaposlitev, torej za prvi vpis v Poslovni register Slovenije. Ukrep ni omejen na to, da bi moral biti bodoči samozaposleni pred tem prijavljen na ZRSZ kot brezposelni oziroma iskalec zaposlitve. Samozaposlenemu tudi ni potrebno pred pridobitvijo te ugodnosti opraviti usposabljanja ZRSZ.

Če uveljavljate polovične prispevke za s. p. za prvo leto, ne boste rabili nič vračati!

Klikni in deli

Edina in glavna omejitev je to, da je mogoče to ugodnost koristiti le ob prvem vpisu in le dve leti od prvega vpisa. To je še posebej pomembno takrat, ko se posameznik odloči preoblikovati svoj popoldanski s. p. v polni s. p. in se socialno zavarovati v celoti kot samozaposleni. V tem primeru bo lahko znižane prispevke uveljavljal samo še za preostanek dobe do dveh let ali pa sploh ne, če je na primer imel status t. i. popoldanca že najmanj dve leti.

polovični prispevki PIZ

Olajšavo po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) lahko uveljavlja vsak, ki se prvič v življenju registrira kot fizična oseba, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost (s. p., osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost kot so kulturniki, športniki …) in torej podjetnika ne zavezuje, da bi moral imeti podjetje aktivno določeno obdobje, če koristi prvo leto poslovanja za polovico nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in drugo leto za trideset odstotkov nižje prispevke.

Samostojno dejavnost lahko torej kadarkoli zapre, vendar pa nato ob morebitne naslednjem odprtju s. p. polovični prispevki PIZ zanj ne bodo več prišli v poštev.

Pripravila: Bogdana Rejc

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja