Go to Top

Poklicni vozniki: poznate zdravstvene omejitve zanje?

Nekateri posamezniki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo biti poklicni vozniki. Vožnja v poklicne namene pa je lahko hkrati pri njih ali omejena samo na prevoz tovora ali pa popolnoma.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Vas zanima, kaj še morate vedeti za varno delo na svojem delovnem mestu in kaj od vas od podjetnika ali delavca zahteva zdravstvena zakonodaja?

Več informacij

Nov Pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil je začel veljati leta 2011 ter določa vrste in obseg zdravstvenih pregledov, ki jih morajo opraviti tako vozniki, ki se vozijo le zasebno, kot tudi tisti, ki želijo biti poklicni vozniki. Določa tudi načine izdaje zdravniških spričeval, pogoje in merila za izdajo.

Ali ste vedeli, da je lahko sladkorna bolezen omejitev za delo poklicnega voznika?

Klikni in deli

Poklicni vozniki morajo izpolnjevati strožje pogoje

Vozniki, ki želijo opravljati vožnjo kot glavni poklic, morajo izpolnjevati strožje pogoje za pridobitev zdravniškega spričevala, obstajajo pa tudi zdravstvene omejitve, zaradi katerih spričevala za opravljanje vožnje kot poklicni vozniki ne morejo dobiti.

poklicni vozniki

Omenjeni pravilnik navaja seznam okvar in bolezenskih stanj, ki pomenijo omejitev za izdajo zdravniškega spričevala za opravljanje dela poklicnega voznika.

Prijava na izobraževanje

Med drugimi, na primer, poklicni voznik ne more postati nekdo, ki ima okvaro sluha, ki ni kompenzirana, oseba, ki ima okvaro ali bolezni podkožnega tkiva, mišic, vezi, ovojnic, kit ali kosti, zaradi katerih bi moral voziti prilagojeno vozilo. Posameznik ne sme imeti angine pektoris ali zmogljivosti kardiovaskularnega sistema po 40 odstotki pričakovane zmogljivosti.

Prijava na izobraževanje

Huda ovira za opravljanje dela poklicnega voznika je lahko tudi sladkorna bolezen, še posebej, če se voznik zdravi z zdravili, kjer je pojav hipoglikemije verjetnejši. Podobno je pri epilepsiji. Pravilnik tako pravi, da voznik, ki je imel kadarkoli epilepsijo ali epileptični napad »ne glede na vzrok ni zmožen za prevoz potnikov«. Izdano pa mu je lahko zdravniško spričevalo za prevoz tovora, »če je že vsaj deset let brez terapije in brez napadov in nima specifičnih patoloških sprememb v EEG«.

Ovira za izdajo zdravniškega spričevala so lahko tudi motnje spanja, duševne in vedenjske motnje ter nekatera druga bolezenska stanja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja