Go to Top

Polni delovnik oz. delovni čas – bi lahko bil kmalu krajši?

Polni delovnik po trenutni zakonodaji najmanj 36 ur

Polni delovnik po trenutni zakonodaji ne sme biti daljši od 40 ur in ne krajši od 36 ur tedensko. Ideje o štiridnevnem delovniku sicer niso nič novega. Trenutno je na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) oblikovana delovna skupina, v kateri obravnavajo predlog, da se spodnja meja za polni delovnik oz. polni delovni čas zniža na 30 ur na teden.

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Osemurni delovnik od ponedeljka do petka je skoraj dve stoletji star sistem

Osemurni delovnik od ponedeljka do petka je sistem, ki je star skoraj 200 let. V zadnjem obdobju so pojavljajo ideje, da dolžina delovnika potrebuje prenovo. Veliko se je govorilo o štiridnevnem delovniku oz. 32 urah tedensko. Trenutna zakonodaja (ZDR-1) v Sloveniji določa, da polni delovnik ne sme biti daljši od 40 ur in ne krajši od 36 ur tedensko. Ta spodnja meja (36 ur/tedensko) velja v primeru kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti oz. podjetja. To pomeni, da trenutna zakonodaja ob morebitni sklenitvi pogodbe o zaposlitvi za 32 ur na teden ne prinaša polnih pravic iz ZDR-1 kot tudi ne iz obveznih zavarovanj v polnem obsegu. Trenutno je na ESS oblikovana delovna skupina za obravnavo predloga novele ZDR-1. V okviru te poteka razprava o tem, da bi se spodnja meja delovnega časa, ki velja kot polni delovnik, s 36 ur znižala na 30 ur tedensko.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Ne le krajši polni delovnik, tudi pravica do odklopa?

Poleg tega, da bi lahko bi polni delovnik krajši (se pravi najmanj 30 ur na teden), je eden izmed predlogov, ki bi ga lahko vpeljali v zakon tudi t.i. pravica do odklopa. Gre za koncept, ki ga ponekod v tujini že poznajo. To pomeni, da delavec oz. delavka izven delovnega časa ne preverja sporočil na pametnih napravah, družbenih omrežjih in elektronske službene pošte. Prav tako pa ne odgovarja na klice zaposlovalca.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Polni delovnik – krajši delovnik ni primeren za vsako podjetje

Ob tem se je seveda treba tudi zavedati, da polni delovnik z na primer 30 ali 32 urami na teden, ni primeren za vsako podjetje. So pa v nekaterih podjetjih (tudi v Sloveniji) takšen način že uvedli. In to na tak način, da tudi kljub skrajšanju delovnika plač niso znižali. Ohranili pa so tudi enak dopust, kot so ga imeli prej. Prednosti, ki jih prinaša skrajšan polni delovnik, je več. Med drugimi je med zaposlenimi največkrat omenjena ta, da so več s svojimi družinami ter imajo več časa zase in za svoje prostočasne dejavnosti.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja