Go to Top

Pogoji za registracijo sp – kdo lahko odpre sp in kdo ne?

Pogoji za registracijo sp

Pogoji za registracijo sp, ki so potrebni, da oseba postane nosilec dejavnosti oziroma samostojni podjetnik, se nanašajo na sam postopek registracije sp na DATA točki kot tudi na 10.a člen Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), kjer so zapisane omejitve, kdo ne more postati podjetnik. Če razmišljate o ustanovitvi sp, si osnovne informacije o postopku registracije in o pogojih za odprtje sp lahko dobite na seminarju z naslovom Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja ali pa se pred registracijo posvetujete s podjetniškimi svetovalci podjetja DATA. Za termin ustanovitve s.p. ali d.o.o. lahko pokličete na 01/600-1530!

Ustanovitev podjetja

Pogoji za registracijo sp – kdo lahko odpre s.p.?

Sp lahko odpre vsaka opravilno sposobna oseba. Pogoji za registracijo sp ne vključujejo predpisane izobrazbo za odprtje sp. Izobrazba torej ni pogoj za registracijo sp. Je pa velikokrat pogoj za opravljanje (največkrat) obrtnih dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti 2008. Pogoji za registracijo sp na DATA točki so:

  • Osebna prisotnost bodočega podjetnika na DATA točki SPOT registracije.
  • Na postopek pride z veljavnim osebnim dokumentom (osebna izkaznica, potni list, vozniška).
  • S seboj ima svojo davčno številko.
  • Po potrebi prinese s seboj tudi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, če bo naslov sp na lokaciji katere sam ni lastnik ali vsaj solastnik.

Dokumentacijo za registracijo sp pripravi referent DATA točke SPOT Registracije in na postopku prisoten podjetnik podpiše vso dokumentacijo (obrazec AJPES, FURS, ZZZS). Referent jo elektronsko odda na omenjene institucije. Podjetnik po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, ki mu ga po pošti pošlje AJPES, ureja TRR račun na banki.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Pogoji za registracijo sp – kdo lahko odpre redni sp in kdo popoldanskega?

Med pogoji za registracijo sp je tudi status bodočega nosilca dejavnosti. Redni sp lahko ustanovi oseba, ki ni zavarovana v podjetju oziroma na kakšni drugi zavarovalni podlagi (brezposelni, študentje) in se zanjo pri postopku registracije sp pripravi M1 obrazec za prijavo v zavarovanje kot samozaposleno osebo. Popoldanski sp pa lahko registrira izključno oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas (40 ur/teden). V primeru registracije popoldanskega sp, se na postopku priprave dokumentacije za zavarovanje, pripravi M12 obrazec za plačevanje pavšalnih prispevkov.

Podjetniški svetovalci vam na posvetu pred registracijo sp lahko svetujejo prav za vaš primer, zato jim pišite na data@data.si ali jih pokličite na 01/ 600-1530.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Pogoji za registracijo sp – kdo ne more odpreti sp?

Kot smo povedali že uvodoma obstajajo omejitve v 10.a členu ZGD-1, kdo ne more postati podjetnik. Določbe zakona se nanašajo na osebe, ki so bile obsojene za kazniva dejanja, za osebe, ki so objavljene na seznamu nepredlagateljev davčnih obračunov ali davčnih neplačnikov … Več informacij in pomoč pri tolmačenju zakonodaje vam nudijo pravni svetovalci v našem podjetju. Za individualni posvet z njimi, jim lahko pišete na data@data.si ali jih pokličete na 01/6001-530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja